29 października 2024

Sos pomidorowy


0.5 litra wywaru lub bulionu 
1 mały liść laurowy 
2 kulik ziela angielskiego 
4 ziarna pieprzu czarnego 
190 g przecieru pomidorowego 
100 ml zimnej wody 
1 duża łyżka śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej 
duża szczypta cukru 
przyprawy- sól , pieprz , papryka słodka , papryka ostra 

Do garnka wlewamy wywar lub bulion , zagotowujemy dodając kulki ziela angielskiego , ziarna pieprzu czarnego oraz liścia laurowego . Do całości dokładamy przecier pomidorowy i całość dokładanie mieszamy , zmniejszamy gaz , gotujemy około 7 minut . Po upływie tego czasu dolewamy rozmieszaną w zimnej wody , mąkę oraz śmietanę , dokładnie mieszamy . Całość doprawimy do smaku przyprawami i ponownie zagotowujemy . 
Sos podajemy na ciepło .

Gotowy sos jest idealny do gołąbków , kasz , pulpetów i mięs .

24 października 2024

Drobiowy pasztet z papryką


700 g piersi z kurczaka
400 g wątróbki drobiowej 
1 duża cebula
1 duża papryka
150 g masła
2 ząbki czosnku
6 łyżek oleju
10 g soli 
5 g pieprzu białego
1 g papryki słodkiej
1 duża szczypta majeranku
1 duża szczypta tymianku

Paprykę kroimy w grubszą kostkę , cebulę kroimy w piórka i smażymy na trzech łyżkach oleju do miękkości warzyw . Studzimy .
Kurczaka i wątróbkę kroimy w podobną kostkę i smażymy 
na trzech łyżkach oleju do stracenia surowości . Studzimy .
Gdy warzywa i mięso mamy zimne przekładamy do malaksera , dokładamy masło i blendujemy na jednolitą masę . 
Do całości dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy dokładnie mieszamy . 


Gotowy pasztet przekładamy do słoików . Pasteryzujemy od zagotowania 10 minut .
Pozostawiamy w garnku do całkowitego wystygnięcia . 

15 października 2024

Rolls z twarożkiem, jajecznicą i warzywami


1 placek tortilla pełnoziarnisty
2 jajka 
1 łyżeczka masła
Szczypta soli
4 liście sałaty masłowej 
9 plasterków ogórka zielonego 
7 paseczków papryki czerwonej
2 łyżki twarogu

Na patelni roztapiamy masło , wbijamy jajko dodajemy szczyptę soli 
i smażymy jajecznicę (stopień wysmażenia jajka zależy od nas) . Odkładamy na bok .

 
Placet tortilla smarujemy twarogiem , układamy liście sałaty na nie układamy usmażoną jajecznice a na nią resztę warzyw . 
Tak przygotowaną tortillę zwijamy ciasto w rulon . 
Zrolowaną tortillę tniemy na paski o szerokości od 2 do 3 centymetrów . 
Gotową tortille spożywamy od razu po przygotowaniu .