0.5 litra wywaru lub bulionu
1 mały liść laurowy
2 kulik ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu czarnego
190 g przecieru pomidorowego
100 ml zimnej wody
1 duża łyżka śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
duża szczypta cukru
przyprawy- sól , pieprz , papryka słodka , papryka ostra
Do garnka wlewamy wywar lub bulion , zagotowujemy dodając kulki ziela angielskiego , ziarna pieprzu czarnego oraz liścia laurowego . Do całości dokładamy przecier pomidorowy i całość dokładanie mieszamy , zmniejszamy gaz , gotujemy około 7 minut . Po upływie tego czasu dolewamy rozmieszaną w zimnej wody , mąkę oraz śmietanę , dokładnie mieszamy . Całość doprawimy do smaku przyprawami i ponownie zagotowujemy .
Sos podajemy na ciepło .
Gotowy sos jest idealny do gołąbków , kasz , pulpetów i mięs .