600 g filetu z ryby
sól i pieprz
cytryna
3 duże cebule
200 g papryki konserwowej
200 g ogórka konserwowego
8 łyżek oleju
CIASTO NALEŚNIKOWE
3 duże jajka (M)
125 ml zimnej wody
100 g mąki pszennej
sól i pieprz
ZALEWA DO RYBY
200 g przecieru pomidorowego
200 ml zimnej wody
2 łyżki oleju
5 łyżki octu
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
Filet z ryby (u mnie Miruna , filet powinien być cienki , lepiej i krócej się smaży) kroimy na mniejsze kawałki (około 5 cm) posypujemy z obu stron solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny . Pozostawiamy do przegryzienia .
Składniki na ciasto naleśniki mieszamy na jednolite , dość gęste ciasto (możemy użyć więcej lub mniej mąki) . Odstawiamy na bok .
Składniki na zalewę mieszamy w jednej misce .
Papryka oraz ogórki konserwowe kroimy na paski , cebulę kroimy na piórka . Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę na złoty kolor . Następnie dodajemy pokrojone w paski
warzywa i smażymy około 7 minut . Po upływie tego czasu wlewamy zalewę , zagotowujemy , gotujemy 5 minut i odkładamy na bok .
Warzywa mamy gotowe panierujemy w cieście naleśnikowym rybę i smażymy na niewielkiej ilości (6 łyżek) oleju na złoty kolor z każdej strony . Po usmażeniu odkładamy na chwilę na papier do pieczenia .
Gdy mamy usmażoną rybę i gotowe warzywa to całość przekładamy warstwami w naczyniu żaroodpornym . Na początek troszkę warzyw , usmażona ryba następnie warzywa zaś ryba i tak do wykorzystania produktu .
Gotową rybę pozostawiamy chwilę do przegryzienia (najlepiej 12 godzin) .
Podjemy na ciepło lub na zimno .