CIASTO
1/2 kg mąki pszennej
około 150 ml ciepłej wody
1 jajko
1 łyżka oleju
duża szczypta soli
FARSZ
150 g truskawek
250 g twarogu chudego
1 mała łyżka cukru
Farsz- Ser rozgniatamy widelcem dodajemy pokrojone w drobną kostkę truskawki oraz cukier , dokładnie mieszamy . Odkładamy na bok .

Składniki na ciasto umieszczamy w misce (wody tyle ile ciasto przyjmie) , zagniatamy na jednolite i elastyczne ciasto . Pozostawiamy na chwilę przykryte miską lub ściereczką .
Po upływie tego czasu urywamy kawałek ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3 mm . Wycinamy krążki , nakładamy małą łyżeczkę farszu , składamy na pół i dokładnie sklejamy .

Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej , rozbujanej wody z odrobiną oleju i soli delikatnie mieszamy , czekamy do wypłynięcia pierogów . Gdy wypłyną czekamy około 3 minut .

Ugotowane pierogi podajemy z jogurtem naturalnym lub grecki , śmietaną bądź roztopionym masłem .