26 maja 2021

Ciasteczka przez maszynkę


250 g masła/margaryny 
250 g cukru 
500 g mąki pszennej 
2 jajka 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
8 g cukru waniliowego 
 
Cukier oraz cukier waniliowy ugnieść z masłem lub margaryną 
(masło lepsze gdyż ciasteczka wychodzą bardziej kruche ) 
później dodać całe jajka a na koniec przesianą i wymieszaną 
z proszkiem do pieczenia mąkę . Zagnieść jednolite ciasto . 
Na chwilę schłodzić . 


Następnie wyciskamy przez maszynkę do ciastek , jeśli nie mamy maszynki to możemy rozwałkować ciasto i wycinać wykrawkami . 
Piec około 15 minut w temperaturze  170-180 ºC . 


Przestudzone ciasteczka dekorujemy lukrem .
 

Sałatka szwajcarska


400 g szynki konserwowej w plastrach 
300 g sera żółtego w plastrach 
8 ogórków konserwowych 
8 jajek - ugotowanych na twardo 
5 - 6 łyżek majonezu
łyżka musztardy 
sól
pieprz 
 
Szynkę , ser żółty , ogórek konserwowy i jajko kroimy w paski . Składniki przekładamy do jednej miski , mieszamy z majonezem 
i musztardą . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku . 

23 maja 2021

Buchty z piekarnika

 
500 g mąki pszennej 
30 g drożdży świeżych 
50 g cukru 
250 ml letniego mleka 3,2 %
40 g masła 
2 jajka lekko roztrzepane 
pół łyżeczki soli 
 
  DODATKI 
6 łyżek roztopionego masła 
marmolada do nadziewania - można pominąć 
cukier puder - do dekoracji 

Do miski przesiać mąkę . Do osobnej miski wsypać pokruszone drożdże , zasypać połową cukru , wlać połowę mleka i wymieszać 
z niewielką ilością mąki tak aby konsystencja była podobna do gęstej śmietany . Zaczyn odkładamy do podrośnięcia . 
Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiać na gładką masę . Odstawić do wyrośnięcia . 
Gdy ciasto wyrośnie wyciągamy na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić . Z ciasta formować kulki (około 50 g każda) . Jak chcemy nadziewać buchty , należy rozpłaszczyć bułkę , nałożyć na środek łyżeczkę nadzienia i zlepić .
Dno tortownicy o średnicy Ø 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Boki tortownicy wysmarować tłuszczem . Układamy bułki blisko siebie tak aby się stykały . Przykryć ściereczką do podwojenia objętości . Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztopionym masłem .
Piec w temperaturze 190 °C przez 25-30 minut . Przed podaniem posypać cukrem pudrem .
 
 Najlepiej smakują na ciepło .