06 listopada 2021

Zebrowe trio

 
8 jajek 
1/2 kg cukru 
800 g mąki pszennej 
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 1/2  szklanka oleju 
1 1/2 szklanka wody mineralnej (najlepiej gazowana) 
+ 3 łyżki kakao 
+ 3 łyżki kisielu truskawkowego 
+ 3 łyżki mąki pszennej 
 
Jajka z cukrem ubijamy na puszysto tak jak biszkopt dodajemy resztę składników (mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia , olej , woda mineralna) mieszamy do połączenia się składników. Następnie ciasto dzielimy na 3 części (jedna z nich musi być troszkę większa) .
Do jednej dodajemy kakao , do drugiej kisiel a do trzeciej i największej dodajemy mąkę pszenna wszystko mieszamy na jednolitą masę . 
Formę (u mnie serce ale może być inna) wysmarowaną margaryną 
i oprószoną bułką tartą wylewamy na przemiennie ciasto . 
Pieczemy około 45 minut do 1 godziny w 175 °C . 

Gotowe i wystudzone posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i posypkami .

02 listopada 2021

Sałatka kebab-gyros z fasolą

 
2 piersi z kurczaka
1 przyprawa kebab-gyros
1 papryka czerwona
1 ogórek zielony szklarniowy 
1 puszka czerwonej fasoli 
1 mała puszka kukurydzy
3 łyżki majonezu 
2 łyżki oliwy z oliwek 
300 g makaronu mini kokardki
sól
pieprz 
 
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy 
i studzimy . Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę , przyprawiamy przyprawa kebab-gyros , smażymy na złoty kolor na oliwie ,
również studzimy . 
Papryka , ogórek zielony kroimy w drobną kosteczkę a kukurydze 
i fasolkę czerwoną odcedzamy z zalewy . 
(ja czerwoną fasole jeszcze płuczę pod zimna wodą) . 
 
 
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski dodajemy przyprawy oraz majonez i wszystko razem mieszamy . Gotowa sałatkę pozostawiamy do przegryzienia . 

01 listopada 2021

Bruschetta z pieczarkami i mozzarella


500 g pieczarek podsmażonych 
300 g mozzarelli 
pół łyżeczki przyprawy bruschetta ( prymat ) 
przyprawy - biały pieprz , vegeta 
bagietka 
 
Bagietkę kroimy na kromeczki pod skosem na około 5 cm grubości następie dodajemy wymieszane pieczarki z mozzarellą . Następnie zapiekamy w piekarniku na 220 ° C przez około 20 minut . 
Gotową bruschettę dekorujemy listkiem bazylii i podajemy na ciepło .