05 lutego 2022

Sałatka makaronowa z szynką

 
250 g makaronu świderki 
300 g sera żółtego 
300 g szynki drobiowej 
1 papryka 
2 pomidory 
1 mała puszki kukurydzy 
5 ogórków konserwowych 
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego 
2 ząbki czosnku 
olej 
2 łyżki posiekanego koperku 
1 saszetka sosu Tzatziki 
przyprawy - pieprz biały , sól
 
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu we wrzącej wodzie z dodatkiem oleju i soli .
Ser żółty , szynkę , paprykę , ogórek konserwowy i pomidory 
(ja wybieram wodnisty środek) kroimy w kostkę .
 
 
Wszystko przekładamy do jednej miski dokładamy kukurydzę odcedzamy z zalewy . Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do czosnku . Dodajemy majonez i jogurt naturalny na sam koniec doprawiamy sosem Tzatziki (ja daję całą saszetkę) , pieprzem białym oraz posiekanym koperkiem . 
 
Gotową sałatkę pozostawiamy na około 1 godzinę do przegryzienia . 

31 stycznia 2022

Zapiekane naleśniki gyros

 
  NALEŚNIKI 
1/2 l mleka 3,2%
1/2 szklanki wody gazowanej
2 łyżki oleju  
Jajko 
Vegeta 
 
  FARSZ 
2 piersi z kurczaka  
500 g pieczarek
1/2 papryki czerwonej 
1/2 kg sera żółtego 
oliwa z oliwek 
2 łyżki masła 
2 łyżki śmietany 
6 łyżek ketchupu 
przyprawy - przyprawa do Gyrosa  , pieprz biały , curry , 
 
Z podanych składników na naleśniki robimy jednolite ciasto 
i pieczemy naleśniki 
( u mnie patelnia do naleśników średnica 24 cm ) . 
Pieczarki obieramy i kroimy pół plasterki , podsmażamy na maśle do odparowania wody . Pozostawiamy do wystygnięcia . 
Pierś z kurczaka myjemy , kroimy w drobną kostkę przyprawiamy przyprawami i smażymy na oliwie do stracenia surowości pod koniec dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w koskę oraz podsmażone pieczarki , doprawiamy ponownie do smaku .
 
 
Na sam koniec dodajemy śmietanę i ketchup . 
Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach . 
 
Na każdy naleśnik nakładamy 1 1/2 łyżki farszu i garstkę startego sera . 
Następnie zwijamy boki i rokujemy .
 
 
 
Gotowe naleśniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy resztą sera żółtego  .
Zapiekamy w 180° C przez około 20 do 30 minut . 
 
 
Naleśniki podajemy z sosem czosnkowym lub jemy jako danie samodzielne . 

30 stycznia 2022

Brzoskwiniowe love

 
  BISZKOPT
4 jajka
4 łyżki cukru 
4 łyżki mąki pszennej 
1 łyżeczka kakao 
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
 
  MASA BUDYNIOWO-GALARETKOWA 
2 budynie 
1 galaretka brzoskwiniowa 
1 galaretka pomarańczowa 
puszka brzoskwiń
300 ml wody 
 
  BITA ŚMIETANA
400 ml śmietany 30%
1 galaretka brzoskwiniowa 
3 łyżki cukru pudru 
  
  DODATKOWO 
100 g tartej czekolady mlecznej 
4 łyżek pokruszonego biszkoptu (można pominąć) 
 
Biszkopt .: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą , jednolita masę 
i dodajemy sypkie produkty przesiane przez sito (mąka pszenną , kakao , proszek do pieczenia) .
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia 
o średnicy około 23 cm  użyłam rantu cukierniczego) , pieczemy 
25 minut w 175° C-180° C . Upieczony biszkopt lekko zrzucamy na ziemię i wyciągamy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia . 
Możemy w tym momencie odciąć kawałek górnej części biszkoptu na posypkę lecz nie koniecznie) . 
Masa budyniowo-galaredkowa .: Puszka brzoskwiń rozdzielamy na brzoskwinie i syrop . Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę . A do syropu dolewamy wodę . Większą połowę syropu za gotujemy a w reszcie mieszamy budynie z cukrem i wlewamy do gotującego 
syropu . Gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu następnie dodajemy sypkie galaretki i energicznie mieszamy by się równomiernie rozpuściła na sam koniec dajemy brzoskwinie , ponownie mieszamy . Masę przelewamy na zimny i upieczony biszkopt . Pozostawiamy na około 12 godzin do stężenia .
Bita śmietana .: Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem na sam koniec delikatnie wlewamy lekko stężała galaretkę i ponownie delikatnie mieszamy do połączeni się bitej śmietany z galaretka . Następnie przekładamy na stężałą masę budyniowo-galaredkową . 
 
Gotowe ciasto posypujemy czekolada i pokruszonym biszkoptem 
(jeśli chcemy)
 
Jeśli posypujemy czekolada i pokruszonym biszkoptem to proporcje 50 gram czekolady potartej i 4 łyżki biszkoptu a jeśli tylko czekolada to 100 g potartej mlecznej .