20 lutego 2022

Bitki wieprzowe


2 polędwiczki wieprzowe (około 900 g) 
2 cebule 
mąka pszenna 
2 łyżki śmietany 18% 
około 100 g margaryny 
pół pęczka natki pietruszki 
przyprawy - sól , pieprz , magii 
 
Polędwiczkie myjemy , osuszamy , kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem do schabowych . 
Następie panierujemy w mące (nie doprawiamy !!!) .
Gdy polędwiczki mamy opanowane to smażymy na patelni na roztopionej i gorącej margarynie z obu stron na złoty kolor .

 
Do gotowej i usmażonej polędwicy dodajemy przyprawy oraz cebulę pokrojoną w pióra , dusimy około 40 minut do miękkości mięsa . Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śmietanę . Zagotować i ponownie doprawić . 

 

Gotową , uduszona polędwicę podajemy 
z ziemniaczkami, kluskami i ulubioną surówką .

17 lutego 2022

Babka - piegus

 
250 g margaryny (Palma z murzynkiem) 
1 szklanka cukru
1 szklanka jajek (4 do 5 sztuk)
1 szklanka mąki pszennej 
1 szklanka maku niebieskiego 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 
Wszystkie składniki po kolei miksujemy na jednolitą i gładką masę . 
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 - 180º C (do suchego patyka) . Studzimy delikatnie w uchylonym piekarniku wyciągamy ciasto gdy jest jeszcze ciepłe lecz nie gorące . 
Wyciągamy z formy i możemy udekorować cukrem pudrem , 
lukrem lub pozostawić tak jak po upieczeniu . 

14 lutego 2022

Klopsy ryżowo-marchewkowe

 
100 g sypkiego ryżu białego 
2 średnie marchewki
1 jajko
1 czerstwa bułka
2 łyżki bułki tartej 
bułka tarta do panierowania 
szczypta słodkiej papryki 
przyprawy-sól , pieprz , maggi 
 
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu 
od razu odcedzamy i przelewamy zimną woda następnie wysypujemy do miski by wystygnął . Marchewkę obieramy , gotujemy do 
miękkości , odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia . Gdy marchewkę jest zimna to ścieramy na tarce o grubych oczkach 
i dodajemy do ryżu . Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie a następnie rozdrabniamy dodając do całości . Gdy wszystko mamy w jednej misce to dodajemy jajko , bułkę tartą , natkę pietruszki i doprawiamy do smaku . 
 

Z gotowej masy formujemy małe klopsy następnie je panierujemy w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju (olej musi się dobrze nagrzać ponieważ klopsy lubią później się sypać) . Usmażone klopsy wykładamy na ręcznik papierowy . 
 
 
Gotowe klopsy podajemy z sosem czosnkowym , sosem a'la bolognese lub jako dodatek do dania obiadowego .

Klopsy z dodatkiem łyżeczki pietruszki