20 marca 2022

Grillowane polędwiczki wieprzowe

 
500 g polędwicy wieprzowej 
oliwa z oliwek 
przyprawy- sól , pieprz , oregano 
 
Mięso myjemy , kroimy na plastry o grubości około 3 cm i posypujemy przyprawami , polewamy oliwą z oliwek . Tak przygotowane mięso pozostawiamy około 30 minut . 
 
 
Po tym czasie mięso przekładamy na patelnię grillową . Grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni około 20 minut co jakiś czas obracamy . 
 
Gotową polędwicę podajemy z ulubionymi dodatkami .

09 marca 2022

Kudłacze

Kudłacze ale prawidłowa nazwa tych ciasteczek to 
" lamingtony " pochodzą z Australii .
W mojej kuchni zagościły przypadkowa gdy naszła chęć na coś słodkiego . 


 
  CIASTO
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru 
1 jajko
50 g masła/margaryny 
1/2 szklanki mleka 
1 łyżka miodu wielokwiatowego 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
 
  POLEWA 
200 g masła 
3/4 szklanki mleka 
1 szklanka cukru pudru 
2 płaskie łyżki kakao
 
  DODATKOWO 
wiórki kokosowe 
gęsty dżem 
 
Masło / margarynę utrzeć z cukrem pudrem następnie dodajemy 
miód i jajka . Powoli ucierając dolewamy mleko na sam koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia . 
Blaszkę (24x24) wykładamy papierem do pieczenia , przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 ºC przez 30 minut . 
Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia . (Do tego etapu ciasto możemy zrobić kilka dni wcześniej i pozostawić w całości) .
Po wystygnięciu kroimy ciasto na mniejsze kwadraciki 
(około 3 cm na 3 cm) . 
Z podanych składników robimy polewę , wszystkie składniki przekładamy do garnka , roztapiamy następnie zagotowujemy . 
Pocięte kwadraciki wkładamy do polewy następnie posypujemy wiórkami kokosowymi .
Niektóre kwadraciki możemy przeciąć na pół , posmarować dżemem 
i postępować jak z pozostałymi kwadracikami (polewa i posypujemy kokosem) .
Gotowe kwadraciki pozostawiamy do zastygnięcia polewy . 

20 lutego 2022

Bitki wieprzowe


2 polędwiczki wieprzowe (około 900 g) 
2 cebule 
mąka pszenna 
2 łyżki śmietany 18% 
około 100 g margaryny 
pół pęczka natki pietruszki 
przyprawy - sól , pieprz , magii 
 
Polędwiczkie myjemy , osuszamy , kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem do schabowych . 
Następie panierujemy w mące (nie doprawiamy !!!) .
Gdy polędwiczki mamy opanowane to smażymy na patelni na roztopionej i gorącej margarynie z obu stron na złoty kolor .

 
Do gotowej i usmażonej polędwicy dodajemy przyprawy oraz cebulę pokrojoną w pióra , dusimy około 40 minut do miękkości mięsa . Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śmietanę . Zagotować i ponownie doprawić . 

 

Gotową , uduszona polędwicę podajemy 
z ziemniaczkami, kluskami i ulubioną surówką .