25 czerwca 2022

Zupa ajlauf

Zupa ajlauf nazwa pochodzi z gwary Śląskiej a po polsku zupa z lanymi kluskami a w moim rodzinnym domu zupa z jajcem i to moja ulubiona zupa . Mimo że robię dobra zupę ale od mojej mamusi smakuje mi najlepiej :) .


2 litry czystego rosołu 
2 ugotowane marchewki 
1 ugotowana pietruszka 
1 ugotowane udko 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 jajka 
3 łyżki mąki pszennej/żytniej
przyprawy - pieprz , sól , Vegeta 
 
Czysty rosół przelewamy do garnka i zagotować . Marchewkę , pietruszkę i mięso kroimy w kostkę . 
 
 
Do osobnego garnka wbijamy 3 jajka , dodajemy około 3 łyżki 
mąki ( można mniej ) dokładnie mieszamy by nie było grudek 
i konsystencji dość gęstej ale na tyle lejącą by fajnie się wylewała do garnka . Ciasto powoli wlewamy do gotującego rosołu i energicznie mieszamy , zmniejszamy gaz , gotujemy około 5 minut . Po tym czasie dodajemy warzywa , natkę pietruszki i mięso . Gotujemy około 15 na małym ogniu na sam konie doprawiamy do smaku  .

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 

19 czerwca 2022

Smażony łosoś


300 g filetu z łososia 
3 łyżki masła 82%
sok z cytryny 
sól i pieprz czarny mielony 

Łososia posypujemy przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny . 
Gotowego łososia smażymy na maśle z każdej strony po około 8 minut do zrumienienia . 


Gotowego łososia podajemy z ulubioną sałatka i dodatkami . 

18 czerwca 2022

Gołąbki bez zawijania

 
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 małej główki kapusty białej
50 g suchego ryżu 
200 g pieczarek 
1 cebula 
1 jajko 
1 łyżka bułki tartej 
olej 
1 łyżka przyprawy do mięsa (Knorr) 
przyprawy - sól , pieprz czarny , papryka słodka , gałka muszkatołowa , majeranek , Vegeta , maggi
 
  SOS POMIDOROWY 
200 ml bulionu 
500 ml passaty pomidorowej 
80 g przecieru pomidorowego 
2 ząbki czosnku 
1 malinowy pomidor
przyprawy - Vegeta , zioła prowansalskie 
 
Ryż gotujemy około 10 minut (tak żeby w po przegryzieniu był lekko twardy) . Mięso myjemy , mielimy , pieczarki obieramy i kroimy w pół plasterki , cebulę kroimy w drobną kosteczkę , smażymy na maśle razem z pieczarkami . Kapustę kroimy drobno następnie parzymy wrzątkiem lub krótko gotujemy 
 
 
Wszystko przekładamy do miski dodajemy jajko , bułkę tarta 
i wyrabiamy na jednolitą masę na sam koniec doprawiamy do smaku przyprawami .
Formujemy klopsy (u mnie po 100 g każdy) i obsmażyć delikatnie z każdej strony na małej ilości oleju . 
 
  
Sos pomidorowy - bulion przekładamy do garnka dolewamy passatę i przecier pomidorowy . Zagotujemy następnie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę i przyprawy .
 
  
Do gotowego sosu przekładamy usmażone gołąbki . 
 
 
Dusimy około 30 minut  w piekarniku w temperaturze 180 °C lub na małym ogniu .