10 lipca 2022

Kruche rurki z kremem budyniowym


500 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
250 g kwaśnej śmietany 18 % - schłodzonej
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią ( 15 g )

DODATKOWO
cukier kryształ

Mąkę przesiać , posiekać z masłem , dodać śmietanę i cukier z wanilią . Wyrobić dokładnie miękkie i elastyczne ciasto . Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc .
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 milimetry i kroić na paski o szerokości 1,5-2 centymetry i długość około 50 cm . Metalowe foremki do rurek posmarować masłem i owijać paski ciasta zaczynając od wierzchołka ku dołowi , tak aby poszczególne paski zachodziły na siebie mniej więcej do połowy . Ciasto nawinięte na rurki delikatnie docisnąć by poszczególne paski się ze sobą skleiły . Gotowe rurki dociskamy delikatnie do cukru (tak by cukier się do nich przykleił ,
 (ja osobiście robię pół na pół z cukrem a pół bez)) .
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać rurki w niewielkich odległościach od siebie .
Piec w temperaturze 200 °C przez 20 - 25 minut do zrumienienia . 


Rurki po przestygnięciu wyjąć z foremek i pozostawić do całkowitego wystudzenia .

 Masa budyniowa
600 ml mleka
2 budynie po 40 g
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
200 g masła
3/4 cukru pudru (można mnie lub więcej)

Około pół litra mleka gotujemy a w około 100 ml mieszamy budynie z cukrami , wlewamy do gotującego się mleka , gotujemy do zagęszczania się budyniu . Studzimy !
Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy zimny budyń , miksujemy do połączenia się składników .

Wystudzone rurki nadziewamy gotowym kremem za pomocą worka cukierniczego lub szprycy . 
Rurki z kremem najlepiej przechowywać w lodówce. W pierwszym dniu po upieczeniu są mocno chrupiące , następnego dnia lekko miękną pod wpływem kremu.

04 lipca 2022

Gofry jajeczne


5 jajek 
1/2 dużej cebuli 
1/3 czerwonej papryki 
1 łyżeczka posiekanego koperku 
6 plastrów boczku 
sól i pieprz 

Jajka rozbijamy do miski , energicznie mieszamy , paprykę i cebule oraz boczek kroimy w drobną kosteczkę , dodajemy do jajek następnie koperek oraz przyprawy . Mieszamy do wymieszania się składników . 
 

Gotowe jajka wlewamy do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy około 
10 minut na złoty kolor .

Gotowe gofry podajemy z ulubionymi warzywami . 


30 czerwca 2022

Zupa pieczarkowa

 

2 litry czystego rosołu 
1 ugotowane marchewki
1/2 ugotowanej pietruszki 
300 g pieczarek
1 ugotowana pietruszka 
1 ugotowane udko 
2 łyżka posiekanej natki pietruszki 
szczypta gałki muszkatołowej 
przyprawy - pieprz , sól , Vegeta , maggi 

Czysty rosół przelewamy do garnka i zagotować . Marchewkę , pietruszkę i mięso z udka kroimy w kostkę a pieczarki obieramy , trzemy na tarce o dużych oczkach . 
Do gotującego rosołu dodajemy pieczarki i gotujemy chwilę około 10 minut . Po tym czasie dodajemy resztę warzyw i mięso . Doprawiamy do smaku przyprawami . Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki . 

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ;