05 listopada 2022

Zupa kalafiorowa


2 litry rosołu czystego 
1 średni kalafior 
3 marchewki 
2 pietruszki 
1/4 korzenia selera 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
1 mała por
mała szczypta gałki muszkatołowej 
Przyprawy - sól , pieprz , maggi , Vegeta natur , 

Wywar przelewany do garnka , dodajemy do niego por pokrojoną 
w plasterki oraz obraną , pokrojoną w kostkę marchewkę , pietruszkę , seler gotujemy około 10 minut . Po upływie tego czasu dodajemy rozdrabniamy na drobne różyczki kalafior i gotuję do miękkości . 


Dokładamy posiekana natkę pietruszki i doprawiamy do smaku . Gotujemy od uzyskania wrzenia około 5 minut . 

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 


02 listopada 2022

Surówka Krystyny

Na blogu to już goszczą przepisy od moich bliskich i przyjaciół ale dziś zawędrowałam do przepiśnika mojej cioci Krystyny dla tego też nazwa taka a nie inna . 


3 kg kapusty białej 
2 duże papryki
3 marchewki 
6 ogórków gruntowych 
3 cebule
3 kwaśne jabłka 

 ZALEWA 
3 litry zimnej wody
1/2 l octu 10% 
3 liście laurowe 
5 kulek ziela angielskiego 
5 łyżek cukru 
3 łyżki soli 

Kapustę szatkujemy , przekładamy do miski . Paprykę i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę , dokładamy do kapusty . Marchew i jabłko trzemy na tarce o dużych oczka a ogórka na tarce do mizerii również dokładamy do miski z kapustą . 


Składniki na zalewę przekładamy do garnka zagotowujemy , dokładamy do niej kapustę z warzywami , mieszamy i gotujemy około 20 minut .
Ciepła kapustę z zalewą przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania się wody .


Zagotowaną kapustę pozostawiamy w garnku do całkowitego wystygnięcia . 

01 listopada 2022

Grzyby w ketchupie


Około 2 kg grzybów leśnych 
1/2 szklanki octu 10% 
1/2 szklanki oleju 
1 szklanka pikantnego ketchupu 
1 łyżka soli 
4 średnie cebule 
4 łyżki cukru 
6 kulek ziela angielskiego 
3 liście laurowe 
pół szklanki żurawiny (można mniej) 

Leśne grzyby obieramy i kroimy zależy od wielkości na cztery lub sześć kawałków . Następnie przekładamy do garnka i obgotowujemy w osolonej wodzie około 40 minut . Po tym czasie odcedzamy grzyby na sicie . 


Cebule obieramy i kroimy w piórka , odkładamy na bok . W między czasie z podanych składników bez cebuli mieszamy zalewę , którą trzeba zagotować . Po zagotowaniu dodajemy cebule i ponownie zagotowujemy . Do przestudzonej zalewy dokładamy grzyby 
i dokładnie mieszamy . 

  

Po czym nakładamy do słoików . Pasteryzujemy od zagotowania 
około 15 - 20 minut . Pozostawiamy w garnku do 
całkowitego wystygnięcia .



Gotowe grzybki pozostawiamy na około tydzień do przegryzienia . Wspaniale smakują jako przekąska podczas domówki . 
 
Kilka zdjęć z leśnej wyprawy