07 stycznia 2023

Barszcz Ukraiński


2 litry zimnej wody 
1 kość ze schabu 
1 porcja rosołowa 
2 podudzia z kurczaka 
3 marchewki 
1 por 
2 małe pietruszki 
1 duża opalona cebula 
liść laurowy 
3 ziela angielskiego 
6 kulek pieprzu czarnego 
1/4 małej kapusty białej 
1/4 kalafiora
5 średnich buraczków 
mały pęczek natki pietruszki 
2 łyżki Vegety natur 
Przyprawy - maggi , sól , pieprz , 

Mięso przekładamy do garnka , zalewany woda dodajemy warzywa (oprócz kalafiora , kapusty , buraczków) oraz liść laurowy , pieprz czarny ziarnisty i ziele angielskie i Vegetę natur , zagotujemy . Zmniejszamy gaz i gotujemy około 2 godzin . Po upływie tego czasu przecedzamy zupę , do czystego rosołu dodajemy pokrojone buraczki , kalafior , kapustę i gotujemy do miękkości na koniec dodajemy pokrojone ugotowane warzywa oraz mięso , doprawiamy do smaku . 


Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki .


02 stycznia 2023

Murzynek przekładany


 CIASTO 
250 g   margaryna 
220 g cukru 
3 łyżek kakao 
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka aromatu waniliowego 
2 szklanki mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
5 jajek 

 MASA ŚMIETANKOWA 
500 ml śmietanki kremówki 30% 
1-2  łyżki cukru pudru 
2 opakowania galaretki cytrynowej 
1/2 szklanki wody 

Ciasto .: Margarynę , cukier , kakao i wodę umieścić w garnku 
i zagotować.  Zdjąć z ognia i przestudzić 
Do zimnej masy dodać żółtka , mieszamy rózgą kuchenną  . Następnie aromat waniliowy oraz przesianą i wymieszaną 
z proszkiem do pieczenia mąkę . 
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z całością . 


Blachę o wymiarach (31 x 21 cm) natłuścić  i wyłożyć papierem do pieczenia . Ciasto przełożyć do formy . Piec około 30 minut 
(do suchego patyczka) w temperaturze 180°C . 
Wystudzić następnie przekroić wzdłuż na dwa blaty .


Masa.: Śmietanę ubić na sztywno cukrem pudrem.
Galaretki rozpuścić we wrzątku, nie gotować . Schłodzić do momentu aż galaretka zacznie tężeć . 
Schłodzoną śmietanę 30 % ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier puder i lekko tężejącą galaretkę .
Gotową masę wylewamy na jedną część rozciętego ciasta 
i przykrywamy drugą częścią . 

 
Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową .



30 grudnia 2022

Sos czosnkowy


2 ząbki czosnku ( można więcej ) 
200 ml gęstej śmietany 18%
200 ml majonezu 
duża szczypta cukru pudru 
przyprawy - sól , pieprz biały

 Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę .
Do miski przekładamy śmietanę / jogurt , majonez , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek . Do całości dodajemy dużą szczyptę cukru pudru , doprawiamy do smaku solą i pieprzem , dokładnie mieszamy . Odstawiamy na około 2 godziny . 

Sos idealnie pasujemy do przekąsek , zapiekanych naleśników czy też warzywnych kotlecików .