23 kwietnia 2023

Schab pod warzywno serową pierzynką



1 średnia cukinia 
1cebula 
2 łyżki oleju 
4 plastry sera 
3 średnie pomidory 
1 papryka 
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy 
przyprawy - sól , pieprz , maggi , słodka papryka , zioła prowansalskie 

3 kotlety schabowe + 
mąka pszenna 
jajko
bułka tarta 
olej - do smażenia 

natka pietruszki - do posypania 

Cebulę kroimy na drobno i smażaymy na złoty kolor , następnie dodajemy obraną i pokrojoną cukinię a po chwili paprykę . Chwilę smażymy na koniec dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomodory , dusimy około 10 minut do lekkiego odprownia wody z pomidorów . Doprawiamy do smaku . Odstawiamy z gazu dodajemy majonez oraz musztarde i dokładnie mieszamy . ( możemy ponownie doprawić . 


Kotlet schabowy rozbijamy młodkiem i panierójemy potrójną panierka i smażymy na złoty kolor na oleju . Po usmażeniu przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . 


Na umażone kotlety nakładamy warzywa i nkrywamy serem żółtym . Wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 20 d0 30 minut w 170-180 ° C . Po upieczeniu i wyciągnięciu z piekanika opruszamy natką pietruszki .

 

Gotowe kotlety podajemy z ulubinymi dodatkami ja uwielbiam z surówka obiadową 
( link poniżej )


19 kwietnia 2023

Buraczki na ciepło z cebulką


4 ugotowane średnie buraczki 
1 mała cebula 
2 łyżki masła
przyprawy - sól , pieprz , cukier

Cebulę kroimy w kostkę , smażymy na maśle na złoty kolor . Ugotowane buraczki obieramy , kroimy w drobne paseczki lub trzemy na tarce o dużych oczkach i dokładamy do cebuli . Dokładnie mieszamy , doprawiamy do smaku przyprawami . 

Delikatnie podgrzewamy około 8 do 10 minut . 


15 kwietnia 2023

Karkówka niedzielna


około 1 1/2 kg karkówki 
1 cebula 
2 małe ogórki kiszone 
2 małe liście laurowe 
2 kulki ziela angielskiego 
6 kulek pieprzu 
olej 
przyprawa do mięs (Knorr) 
przyprawy - majeranek , gałka muszkatołowa , papryka słodka , pieprz czarny 

Mięso myjemy i przekładamy do naczynia w którym będziemy piec . ( takie które można włożyć do piekarnika ) . Dokładnie oprószamy przyprawami i polewamy olejem by mięso nie wyschło . Ogórka i cebule kroimy w grube plastry obkładamy mięso , następnie dokładamy ziele angielskie , liść laurowy i pieprz czarny . 


Tak przygotowane mięso pozostawiamy na około 12 godzin do przegryzienia w zimne miejsce . 
Po upływie tego czasu mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut następnie mięso obracamy i podlewamy niewielką ilością woda i pieczemy kolejne półtorej godziny w 170 - 180 °C . Po upieczeniu pozostawiamy mięso na około 10 minut by łatwo się kroiło i nie uciekły nam wszystkie smaki .