28 kwietnia 2023

Puszysty sernik bez spodu


MASA SEROWA 
1 kg twarogu sernikowego 
250 g cukru 
3 łyżeczki cukru waniliowego 
100 g masła / margaryny 
7 jajek ( rozmiar M ) 
2 łyżki ( 30 g ) skrobi ziemniaczanej 
2 łyżki ( 30 g ) mąki pszennej 

OPCJONALNE 
skórka startą z cytryny / pomarańczy
około 2 garści rodzinek 
parę kropel aromatu 

DODATKOWO 
puszka mandarynek
cukier puder / polewa czekoladowa 

 Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia 
a następnie zacisnąć obręcz . 
 Oddzielić żółtka i białka . W miseczce wymieszać skrobie ziemniaczaną i mąkę przenna . W misie miksera utrzeć miękkie 
masło / margarynę z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę . Dalej miksując na najwyższym dodajemy po jednym żółtku . Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser 
a następnie wymieszane mąki . 
( Teraz można dodać startą skórkę , aromat , rodzynki ) 


Osobno ubić na sztywno białka i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej . 


Masę serową wyłożyć do tortownicy układamy mandarynki 
( można je pominąć ) . Wyrównać . 


Piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 °C 
( grzałka góra-dół ) . Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika . 


Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia .  Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki . 
Sernik opruszamy cukrem pudrem lub polewany polewą czekoladową . 


Kawałek pysznego serniczka  

23 kwietnia 2023

Schab pod warzywno serową pierzynką



1 średnia cukinia 
1cebula 
2 łyżki oleju 
4 plastry sera 
3 średnie pomidory 
1 papryka 
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy 
przyprawy - sól , pieprz , maggi , słodka papryka , zioła prowansalskie 

3 kotlety schabowe + 
mąka pszenna 
jajko
bułka tarta 
olej - do smażenia 

natka pietruszki - do posypania 

Cebulę kroimy na drobno i smażaymy na złoty kolor , następnie dodajemy obraną i pokrojoną cukinię a po chwili paprykę . Chwilę smażymy na koniec dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomodory , dusimy około 10 minut do lekkiego odprownia wody z pomidorów . Doprawiamy do smaku . Odstawiamy z gazu dodajemy majonez oraz musztarde i dokładnie mieszamy . ( możemy ponownie doprawić . 


Kotlet schabowy rozbijamy młodkiem i panierójemy potrójną panierka i smażymy na złoty kolor na oleju . Po usmażeniu przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . 


Na umażone kotlety nakładamy warzywa i nkrywamy serem żółtym . Wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 20 d0 30 minut w 170-180 ° C . Po upieczeniu i wyciągnięciu z piekanika opruszamy natką pietruszki .

 

Gotowe kotlety podajemy z ulubinymi dodatkami ja uwielbiam z surówka obiadową 
( link poniżej )


19 kwietnia 2023

Buraczki na ciepło z cebulką


4 ugotowane średnie buraczki 
1 mała cebula 
2 łyżki masła
przyprawy - sól , pieprz , cukier

Cebulę kroimy w kostkę , smażymy na maśle na złoty kolor . Ugotowane buraczki obieramy , kroimy w drobne paseczki lub trzemy na tarce o dużych oczkach i dokładamy do cebuli . Dokładnie mieszamy , doprawiamy do smaku przyprawami . 

Delikatnie podgrzewamy około 8 do 10 minut .