10 września 2023

Podwójny schab z karkówką


3 plastry schabu wieprzowego
3 plasty karkówki wieprzowej
Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, 
przyprawa do mięs (Knorr)
smalec-do smażenia 

DO PANIEROWANIA 
3 jajka 
bułka tarta 

Plastry schabu i karkówki rozbijamy na początek pojedynczo następnie kładziemy jedno na drugim i kilka razy delikatnie uderzamy by się skleiły .
Gdy mięso mamy rozbite opruszamy przyprawami ( majerankiem tylko od strony karkówki ) . 


Tak przygotowane mięso pozostawiamy na chwilę do przegryzienia . 
Po upływie tego czasu panierujemy w pojedynczą panierkę i smażymy na złoty kolor na roztopionym smalcu . Następnie wkładamy na około 20 minut do nagrzanego piekarnika temperatura 200° C . 

27 sierpnia 2023

Rolada z mięsa mielonego indyczego ze szpinakiem i mozzarellą


700 g mielonego mięsa indyczego
1 jajko 
1 ząbek czosnku 
6 brył szpinaku mrożonego
1 łyżka masła 
1/2 łyżeczki suszonego czosnku 
1 mozzarella
przyprawy - sól , pieprz , majeranek , gałka muszkatołowa , 

 Na patelnię nakładamy masło dorzucamy szpinak i smażymy do rozmrożenia i odparowania wody ze szpinaku . Doprawiamy przyprawami sól , pieprz i suszony czosnek . Pozostawiamy do wystudzenia . 
 Do mielonego mięsa indyczego dokładamy jajko , czosnek oraz do smaku sól , pieprz biały oraz majeranek . Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę . Następnie rozkładamy na papierze do pieczenia na prostokąt o grubości około 10 cm . 


Na rozłożone mięso wykładamy szpinak oraz poszarpaną mozzarellę .  


Gotowe mięso zwijamy w rulon , zawijamy w papier na którym było rozłożone mięso , przekładamy do naczynia żaroodpornego lub długiej brytfanki i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę . Następnie wyciągamy , odkrywany mięso , pieczemy około 30 minut w 150 °C z termoobiegiem w parze wodnej ( na dnie piekarnika musimy mieć naczynie z wodą ) po upływie tego czasu przełączamy na opcję góra-dół i temperature 200 °C na kolejne 30 do 40 minut .


Po upieczeniu gotową roladę kroimy w plastry i podajemy z ulubioną surówka . 

18 sierpnia 2023

Pasta z wędzonej makreli i jajek

 Dziś coś z szybkiej , smacznej i zdrowej kuchni . 



1 średnia makrela wędzona
4 jajka 

Jajka gotujemy na twardo . Makrelę obieramy ze skóry i ości . Obrane jajka przekładamy do miski i delikatnie rozdrabniamy . Dokładamy obraną makrelę i wszystko miksujemy na gładką , jednolitą masę . 

Pasta jest idealna na toście z plastrem pomidora i posypany prażoną cebulką .