25 listopada 2023

Krokiety miszmasz


1kg mięsa wieprzowego
1 1/2 litra bulionu/rosołu
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
10 kulek pieprzu czarnego 
450 g kapusty kiszonej 
1 duża marchew 
600 g usmażonych pieczarek 
mała szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
1/2 małej łyżeczki ostrej papryki 
przyprawy- sól , maggi , Vegeta 

18 naleśników o 20 cm 

Mięso wieprzowe gotujemy w bulionie/rosole , 
dodając 1 liść laurowy ,4 kulki ziela angielskiego oraz 6 kulek pieprzu czarnego . Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa . 
Gdy mięso mamy miękkie wyjmujemy , studzimyy . 
Kapustę kiszoną (jeżeli mamy mocno kwaśna to płuczemy pod bieżącą wodą) przekładamy do garnka i gotujemy około 20 minut (kapusta musi by jeszcze lekko twarda) . Pod koniec do kapusty przekładamy pieczarkami . Gotową kapustę przecedzamy przez sitko i delikatnie odciskami , studzimyy . 
Gdy mięso i kapustę , pieczarkami mamy zimną to mielimy przez maszynkę do mięsa . Kapustę z pieczarkami na szarpaku a mięso na sitku nr 10 . 
Wszystko przekładamy do jednej miski , doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie mieszamy (jeżeli mamy za suchy farsz możemy dodać szklankę rosołu w którym gotowało się mięso a jeżeli za mokry to smażymy krótko na suchej patelni) . 


Przyprawiony i gotowy farsz porcjujemy na naleśniki(przepis na blogu i poniżej) około 1 większej garści lub 3 łyżki)) lekko rozpłaszczyć , zwinąć boki i rulonik( ja osobiście zwijamy na 3 ) . 


Tak przygotowane krokiety pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i scalenia się farszu z naleśnikiem . 


Zimne naleśniki panieruje my pojedynczą panierka (jajko-bułka tarta) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony .
 

Przepis na naleśniki znajdziecie na blogu zakładka "obiady" , etykieta "naleśniki wytrawne" 

https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/06/nalesniki-na-sono.html

19 listopada 2023

Rolada biszkoptowa z jabłkami


4 jajka 
70 g (4 łyżki) cukru
8 g (1 mała łyżka) cukru waniliowego 
80 g (4 łyżki) mąki pszennej 
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 
700 g jabłek szampion
cynamon mielony 
1 litrowy słoik prażonej jabłek 
  DODATKOWO  
cukier puder do posypania 

Jabłka obieramy , wycinamy gniazda nasienne następnie kroimy 
w około pół centymetrowe plastry . 
Blaszkę od piekarnika (wymiary około 30x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia układamy na nim plastry jabłkowe posypujemy cynamonem . Odkładamy na bok .


Jajka wlewamy do misy miksera i ubijamy na puszystą jasną masę następnie obroty miksera zmniejszamy na najmniejsze i małymi partiami dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę . Gotowe ciasto mieszamy delikatnie jeszcze kilka razy najlepiej drewnianą łyżką . Wylewamy delikatnie na jabłka i wyrównujemy by wszystkie były zakryte . 
 

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 ºC 
około 35-40 minut (góra-dół) .
Po upieczeniu ciasto od razu wyciągamy z piekarnika , delikatnie obracamy by jabłka były na górze , szybko smarujemy prażonymi jabłkami i ciasno zwijamy (tak by koniec ciasta był na dolej części rolady) . Zawijamy delikatnie w ręcznik i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Najlepiej na całą noc . 


Ciasto przed podaniem posypujemy cukrem pudrem . 
 
Przepis na moje jabłka prażone znajdziecie na blogu - Przetwory etykiety "Jabłka"


14 listopada 2023

Gulasz domowy


1 kg łopatki wieprzowej
50 g margaryny  
około 1/2 zimnej wody 
1 liść laurowy 
2 łyżki przyprawy do mięs (Knorr)
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 
1/2 łyżeczki papryki węgierskiej 
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 
przyprawy - majeranek , ostra papryka , 
300 ml zimnej wody 
5 łyżek mąki pszennej 
1 mała łyżka śmietany 18 % 
szczypta soli 

Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę . W garnku roztapiamy margarynę , dorzucamy mięso i smażymy do momentu jak mięso będzie miało ładny brązowy kolor (czym lepiej przysmażone mięso tym lepszy kolor sosu) . 


Gdy mięso mamy ładnie usmażone dolewamy zimną wodę , tyle by mięso było zalane lecz nie pływało , dokładamy liść laurowy . Całość dokładnie mieszamy , pozostawiamy do zagotowania następnie zmniejszamy ogień i dusimy około 40 minut do miękkości mięsa . W między czasie w innym naczyniu robimy zawiesinę z mąki oraz wody . Do naczynia wlewamy wodę dosypujemy mąkę , szczyptę soli oraz śmietanę wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.  Po upływie tego czasu gdy mięso się dusiło możemy dolać odrobinę wody (jeśli gulasz nam za bardzo zgęstniał) ponownie zagotowujemy , wlewamy naszą zawiesinę z mąki oraz wody (nie musimy wlewać całości , wlewamy tyle na ile chcemy mieć gęsty gulasz) . Na koniec zagotowujemy oraz doprawiamy do smaku pieprzem i innymi przyprawami .

Gotowy gulasz podajemy z kluskami , ziemniakami , kasza oraz z buraczkami czy też z ulubioną surówka .