03 maja 2024

Szaszłyki drobiowe


1 polędwica z indyka 
1/2 czerwonej papryki 
2 średnie cebule białe 
60 g boczku wędzonego w plastrach
przyprawy- tymianek, pieprz czarny, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, curry

4 wykałaczki do szaszłyków 

Polędwicę kroimy w grubą kostkę(około 16 kawałów) , oprószamy przyprawami i pozostawiamy na 30 minut do przegryzienia. 
Cebulę kroimy w cząstki (cebula kroimy na pół i każda z części na 3) . Boczek kroimy na prostokąty, paprykę w grubą kostkę. 


Gdy indyka mamy gotowego, nabijamy na wykałaczki w następującej kolejności.: indyk-papryka-boczek-cebula-indyk-papryka-boczek-cebula-indyk-papryka-boczek-cebula-indyk .
Gotowe szaszłyki pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu 
około 20 minut lub w piekarniku  w temperaturze 200 °C przez 30 minut 

02 maja 2024

Smalec


około 1 kg słoniny
1 cebula biała 
1 duża szczypta soli 

Słoninę kroimy w paski (grubość taka by łatwo wchodziła w otwór maszynki do mielenia) , chłodzimy w zamrażarce 3-4 godziny . Następnie mielimy maszyna do mielenia mięsa na sitku nr 8 . 
Zmieloną słoninę wytapiany w garnku z grubym dnem na ładny złoty kolor. Na koniec dodajemy całą , obraną cebulę oraz sól . 

Wyłączamy smalec i zostawiamy do wystudzenia , następnie wyciągamy cebulę , przelewamy do słoika , kamiennego garnka . Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i stwardnienie smalcu . 


Gotowany smalec podajemy z ulubionym dodatkami ogórkiem konserwowym lub kiszonym , świeża lub prażona cebulką , musztarda a nawet spotkałam się że maggi . 


29 kwietnia 2024

Muffinki coca-cola


200 g mąki pszennej
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
80 g cukru 
150 ml coca-coli 
2 jajka 
100 ml oleju 

cukier puder do posypania muffinek 

Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier) mieszamy razem , mokre składniki (coca-cola,jajka,olej) mieszamy w osobnej misce razem . Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy do połączenia się składników .
Gotowe ciasto przelewamy do formy na muffinki wyścielonej papilotkami . 


Gotowe muffinki pieczemy w temperaturze 200 °C przez 30 minut . Po upieczeniu studzimy na kratce . Zimne muffinki posypujemy cukrem pudrem .