20 lutego 2022

Bitki wieprzowe


2 polędwiczki wieprzowe (około 900 g) 
2 cebule 
mąka pszenna 
2 łyżki śmietany 18% 
około 100 g margaryny 
pół pęczka natki pietruszki 
przyprawy - sól , pieprz , magii 
 
Polędwiczkie myjemy , osuszamy , kroimy w plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem do schabowych . 
Następie panierujemy w mące (nie doprawiamy !!!) .
Gdy polędwiczki mamy opanowane to smażymy na patelni na roztopionej i gorącej margarynie z obu stron na złoty kolor .

 
Do gotowej i usmażonej polędwicy dodajemy przyprawy oraz cebulę pokrojoną w pióra , dusimy około 40 minut do miękkości mięsa . Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz śmietanę . Zagotować i ponownie doprawić . 

 

Gotową , uduszona polędwicę podajemy 
z ziemniaczkami, kluskami i ulubioną surówką .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz