23 sierpnia 2024

Muffinki orzechowe


200 g mąki pszennej 
1 budyń orzechowy 
3 jajka (M)
30 g mielonych orzechów 
20 g migdałów 
20 g pokruszonej czekolady 
100 ml mleka 2%
150 ml oleju rzepakowego 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
100 g cukru 

Suche składniki mieszamy w jednej misce . 
Mokre składniki w drugiej , osobnej misce , mieszamy do zjednolicenia . 
Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do wymieszania się składników z pomocą rózgi kuchennej lub drewnianej łyżki .
Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papilotkami foremki na muffinki . Pieczemy około 30 do 40 minut w temperaturze 170 °C . Po upieczeniu wyciągamy muffinki z formy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia , następnie oprószamy cukrem pudrem . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz