26 maja 2021

Sałatka szwajcarska


400 g szynki konserwowej/mortadeli w plastrach 
300 g sera żółtego w plastrach 
8 ogórków konserwowych 
8 jajek ugotowanych na twardo 
5 - 6 łyżek majonezu
łyżka musztardy 
sól
pieprz 
 
Szynkę , ser żółty , ogórek konserwowy i jajko kroimy w paski . Składniki przekładamy do jednej miski , mieszamy z majonezem 
i musztardą . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku . 

23 maja 2021

Buchty z piekarnika

 
500 g mąki pszennej 
30 g drożdży świeżych 
50 g cukru 
250 ml letniego mleka 3,2 %
40 g masła 
2 jajka lekko roztrzepane 
pół łyżeczki soli 
 
  DODATKI 
6 łyżek roztopionego masła 
marmolada do nadziewania (można pominąć) 
cukier puderdo dekoracji 

Do miski przesiać mąkę . Do osobnej miski wsypać pokruszone drożdże , zasypać połową cukru , wlać połowę mleka i wymieszać 
z niewielką ilością mąki tak aby konsystencja była podobna do gęstej śmietany . Zaczyn odkładamy do podrośnięcia . 
Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiać na gładką masę . Odstawić do wyrośnięcia . 
Gdy ciasto wyrośnie wyciągamy na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić . Z ciasta formować kulki (około 50 g każda) . Jak chcemy nadziewać buchty , należy rozpłaszczyć bułkę , nałożyć na środek łyżeczkę nadzienia i zlepić .
Dno tortownicy o średnicy Ø 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Boki tortownicy wysmarować tłuszczem . Układamy bułki blisko siebie tak aby się stykały . Przykryć ściereczką do podwojenia objętości . Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztopionym masłem .
Piec w temperaturze 190 °C przez 25-30 minut . Przed podaniem posypać cukrem pudrem .
 
 Najlepiej smakują na ciepło .


22 maja 2021

Duszona wątróbka z cebulką

Danie które uwielbiam ale dopiero idealną i taką rozpływającą się w ustach nauczył mnie mój mąż który teraz twierdzi że robię lepszą , więc nauka nie poszła w las :) . 

 
Około 1 kg wątroby wieprzowej 
2 średnie cebule
3 łyżki śmietany 18 %
sól , pieprz 
mąka - do obtoczenia mięsa 
margaryna  (palma z murzynkiem) 
 
Wątróbkę (u mnie 1 kg i 300 g)  myjemy i kroimy w mniejsze kawałki 
a następnie obtaczamy delikatnie w mące . 
 
 
Na patelni roztapiamy kawałek margaryny i smażymy z obu stron 
na fajny lekko złoty kolor . 
 
 
Obsmażoną wątróbkę przekładamy do garnka w którym będziemy dusić , przelewamy do niego resztę tłuszczu który nam pozostał 
i dopiero teraz solimy oraz pieprzymy naszą wątróbkę (szybciej nie bo będzie twarda) . Dokładamy obraną i pokrojoną w piórka cebulę chwilkę dusimy (możemy podlać delikatnie woda) . 
Po około 15 minutach dodaję śmietanę i dokładnie mieszamy . Dusimy jeszcze chwilę aż zmięknie (u mnie około 45 minut ale to zależy od grubości naszej wątróbki) .
 
wątróbka po uduszeniu i gotowa
 do konsumpcji 
 
Gotową wątróbkę polecam podawać z buraczkami i ziemniaczkami purre .