13 czerwca 2021

Bułka francuska z masłem czosnkowym


 
1 bułka francuska (około 1/2 kg)
 
  MASŁO CZOSNKOWE 
2 kostki masła (każda po 200 g) 
1/2 pęczek koperku posiekanego 
Vegeta 
4 ząbki czosnku 
 
Bardzo miękkie masło przekładamy do miski dodajemy koperek 
i przeciśnięty przez praskę czosnek , doprawiamy do smaku Vegetą 
(ja daję mała łyżkę) 
 
 
Gdy masło jest gotowe smarujemy każda kromkę bułki francuskiej 
z jednej strony i tak do skończenia bułki . Ja zawsze zostawiam trochę masła i smaruję górę bułki .
 
 

Gotową bułkę owijamy szczelnie w folię aluminiową .
Pieczemy około 30 minut w 200 °C lub do rozpuszczenia się masła 
(można sprawdzić po około 20 minutach) 
 

12 czerwca 2021

Królik w śmietanie


1 tusza królika 
200 g śmietany18%
2 marchewki 
1 korzeń pietruszki
3 ziarna ziela angielskiego 
5 ziaren pieprzu czarnego 
1 liść laurowy 
1 mała łyżka Vegety
2 cebule białe 
100 g masła
pęczek posiekanej natki pietruszki 
przyprawy-kminek mielony , pieprz biały , maggi 
 
Królika myjemy i kroimy na mniejsze kawałki , zalewamy gorącą woda dodajemy warzywa , przyprawy w ziarnach oraz Vegetę i gotujemy do miękkości mięsa .
( około 3 do 4 godzin ) . 
Gdy mięso będzie ugotowane to wyciągamy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki . 
Cebulę obieramy i kroimy w piórka .
 
  
Masło kładziemy na dno garnka , roztapiamy i dokładamy cebule  podsmażamy chwilę następnie dodajemy mięso , śmietanę oraz natkę pietruszki i wywar z królika.
Dusimy do miękkości mięsa i cebuli . 


Doprawiamy do smaku przyprawami . 
 
Podajemy z ziemniakami puree i buraczkami . 

11 czerwca 2021

Zupa z kalarepy

 
3 litry bulionu warzywno-mięsnego **
2 ziemniaki 
2 średnie kalarepy 
3 średnie marchewki 
1 por 
1 pietruszka 
1/2 selera 
1/4 brokuły 
Vegeta 
pieprz czarny mielony 
magii 
sól 
4 kulki ziela angielskiego 
6 kulek pieprzu czarnego 
2 liście laurowe 
 
  ZAKLEPKA 
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki mąki 
100 ml wody 
 
Bulion zagotować . Wrzucamy pieprz w kulkach i ziele angielskie oraz liść laurowy .
Warzywa obieramy , myjemy , ziemniaki , kalarepę i seler kroimy 
w dość równą kosteczkę , marchewkę , pietruszkę kroimy w pół talarki a por w grube talarki . Brokuł obieramy na mniejsze różyczki . 
Do bulionu na sam początek dajemy warzywa które dłużej się gotują czyli ziemniaki , kalarepę , marchewkę , pietruszkę dopiero po chwili seler i por a na samym końcu tak około 10 minut brokuł , możemy również dodać liście z kalarepy pokrojone w mniejsze kawałki . 
Zupę zaklepujemy za klepką (w wodzie rozmieszać śmietanę , mąkę) i wlewamy do zupy . Energicznie mieszamy na sam koniec doprawiamy do smaku . 
 
** Bulion mięsno-warzywny 
 
porcja rosołowa 
4 sztuki skrzydełek 
ogon świński
1 żeberko 
5 marchewek
2 pietruszki 
zielona część pietruszki
1/2 selera
zielona część selera
por
3 suszone grzybki 
Vegeta natur
po 6 kulek pieprzy i ziela angielskiego 
3 liście laurowe 
 
 Mięso przekładamy do garnka , warzywa obieramy , 
wkładamy do tego samego garnka co mięso , zalewamy zimną wodą tak żeby zalać całość dodać przyprawy . Gotujemy od zagotowania na wolnym ogniu około 3 godziny . Gotowy bulion przecedzamy .