22 października 2021

Zupa krem z brokuła


2 marchewki 
1 pietruszka 
3 ziemniaki 
1/2 selera  
500 g brokuły
1 mała por 
2 l rosołu czystego 
1 liść laurowy 
4 ziarna pieprzu czarnego 
2 ziarna ziela angielskiego 
przyprawy- sól,pieprz,maggi

płatki migdałowe 
groszek ptysiowy
śmietana 18%


Marchewka,pietruszka,korzeń selera,ziemniaki obieramy, myjemy 
i wrzucamy do garnka razem z ziarnami pieprzu, ziela angielskiego,liścia laurowego.Zalewamy rosołem i gotujemy od zagotowania około 20 minut na wolnym ogniu po tym czasie dodajemy umyta,pokrojona w grube plastry por (całą).Po chwili gotowania dodajemy obrana i rozdrobnioną brokułę gotujemy jeszcze około 10 minut . 

 
Po tym czasie wyjmujemy ziarna pieprzu,ziela angielskiego i liścia laurowego (polecam ja to nazywam leniwca, wrzucasz i wyciągasz wszystko razem,nie musisz łowić , POLECAM !!) . Zupę pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia następnie blendujemy na gładki krem.Doprawiamy do smaku przyprawami .

  
Migdały (ilość zależy od nas) wysypujemy na sucha patelnie 
i prażymy do lekko złotego koloru . 

Przepis na domowy groszek ptysiowy znajdziemy na blogu link poniżej ;
Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 


Gotowa zupę podajemy z pokruszonymi prażonymi migdałami , kleksem śmietany i posypana groszkiem ptysiowym . 
(możemy jeśli nie lubimy groszku podawać z grzankami) .


19 października 2021

Schab smażony na maśle


2 plastry schabu 
peklosól  
1/2 kostki masła 
 pieprz biały 
 
Mięso myjemy i osuszamy delikatnie . Następnie delikatnie rozbijamy i oprószamy peklosolą .
Pozostawiamy na około 12 godzin w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku (polewam zawetować w zgrzewarce próżniowej) . 
Po upływie tego czasu wyciągamy kotleta oprószamy pieprzem . 
Gdy mięso jest gotowe smażymy na delikatnie roztopionym maśle na ładny złotawy kolor z każdej strony , gdy obracamy na drugą stronę dodać niewielką ilość masła . 
 

Smażone mięso nie trzeba odsączać na ręczniku papierowym , możemy od razy nakładać na talerz . 

Gotowego schabu można podawać z tym co nam smakuje na przykład białymi kluskami , ziemniakami , surówką , kapustą 
na ciepło . 

17 października 2021

Kapusta czerwona na ciepło z cebulką

 
1 średnia czerwona kapusta 
1 mała cebula 
2 łyżki smalcu ze skwarkami 
2 małe liście laurowe 
3 kulki ziela angielskiego 
6 kulek pieprzu czarnego 
2-3 łyżki octu 
przyprawy-pieprz , Vegeta , cukier , maggi 
 
Kapustę myjemy , kroimy na 4 części i każda z nich kroimy drobno , zalewam zimną wodą , gotujemy z octem , liściem laurowym , 
zielem angielskim oraz pieprzem w kulkach do miękkości kapusty . Gotową kapustę odcedzamy z nadmiaru wody .
 
 
Do ugotowanej kapusty dodajemy cebulę obieraną i pokrojoną 
w drobną kostkę . Smalec roztapiamy i jeszcze gorący wlewamy na cebulę , doprawiamy do smaku przyprawami . 
 
 
Chwilkę jeszcze dusimy na małym ogniu do przegryzienia się przypraw .