19 czerwca 2022

Smażony łosoś


300 g filetu z łososia 
3 łyżki masła 82%
sok z cytryny 
sól i pieprz czarny mielony 

Łososia posypujemy przyprawami i skrapiamy sokiem z cytryny . 
Gotowego łososia smażymy na maśle z każdej strony po około 8 minut do zrumienienia . 


Gotowego łososia podajemy z ulubioną sałatka i dodatkami . 

18 czerwca 2022

Gołąbki bez zawijania

 
1/2 kg mięsa mielonego
1/2 małej główki kapusty białej
50 g suchego ryżu 
200 g pieczarek 
1 cebula 
1 jajko 
1 łyżka bułki tartej 
1 łyżka przyprawy do mięsa (Knorr) 
przyprawy - sól , pieprz czarny , papryka słodka , gałka muszkatołowa , majeranek , Vegeta , maggi
olej- do smażenia 
 
  SOS POMIDOROWY 
200 ml bulionu 
500 ml passaty pomidorowej 
80 g przecieru pomidorowego 
2 ząbki czosnku 
1 malinowy pomidor
przyprawy - Vegeta , zioła prowansalskie 
 
Ryż gotujemy około 10 minut (tak żeby w po przegryzieniu był lekko twardy) . Mięso myjemy , mielimy , pieczarki obieramy i kroimy w pół plasterki , cebulę kroimy w drobną kosteczkę , smażymy na maśle razem z pieczarkami . Kapustę kroimy drobno następnie parzymy wrzątkiem lub krótko gotujemy 
 
 
Wszystko przekładamy do miski dodajemy jajko , bułkę tarta 
i wyrabiamy na jednolitą masę na sam koniec doprawiamy do smaku przyprawami .
Formujemy klopsy (u mnie po 100 g każdy) i obsmażyć delikatnie z każdej strony na małej ilości oleju . 
 
  
Sos pomidorowy - bulion przekładamy do garnka dolewamy passatę i przecier pomidorowy . Zagotujemy następnie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę i przyprawy .
 
  
Do gotowego sosu przekładamy usmażone gołąbki . 
 
 
Dusimy około 30 minut  w piekarniku w temperaturze 180 °C lub na małym ogniu . 


15 czerwca 2022

Biała kiełbasa

 
1 kg łopatki 

15-20 g soli peklującej 
2-4 g mielonego pieprzu czarnego 
około 100 ml przegotowanej letniej wody 
 
Mięso myjemy kroimy na mniejsze i mielimy maszynką do mięsa mielonego . 
 
 
Do mięsa mielonego dodajemy peklującą sól mieszamy dość dokładnie i pozostawiany na 12 godzin do zapeklowania . 
 
 
Po tym czasie dodajemy pieprz czarny oraz wodę , szybko i energicznie mieszamy .
Tak przygotowane mięso nadziewamy do jelita wieprzowego . 
 
Gotowa kiełbasę parzymy we wrzącej wodzie od zagotowania 
i zmniejszenia gazu około 15 minut .