1/2 kg mięsa mielonego
1/2 małej główki kapusty białej
50 g suchego ryżu
200 g pieczarek
1 cebula
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka przyprawy do mięsa (Knorr)
przyprawy - sól , pieprz czarny , papryka słodka , gałka muszkatołowa , majeranek , Vegeta , maggi
olej- do smażenia
SOS POMIDOROWY
200 ml bulionu
500 ml passaty pomidorowej
80 g przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 malinowy pomidor
przyprawy - Vegeta , zioła prowansalskie
Ryż gotujemy około 10 minut (tak żeby w po przegryzieniu był lekko twardy) . Mięso myjemy , mielimy , pieczarki obieramy i kroimy w pół plasterki , cebulę kroimy w drobną kosteczkę , smażymy na maśle razem z pieczarkami . Kapustę kroimy drobno następnie parzymy wrzątkiem lub krótko gotujemy .
Wszystko przekładamy do miski dodajemy jajko , bułkę tarta
i wyrabiamy na jednolitą masę na sam koniec doprawiamy do smaku przyprawami .
Formujemy klopsy (u mnie po 100 g każdy) i obsmażyć delikatnie z każdej strony na małej ilości oleju .
Sos pomidorowy - bulion przekładamy do garnka dolewamy passatę i przecier pomidorowy . Zagotujemy następnie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę i przyprawy .
Do gotowego sosu przekładamy usmażone gołąbki .
Dusimy około 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 °C lub na małym ogniu .