2 duże dojrzałe banany
3 jajka
240 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
70 g cukru
20 g cukru waniliowego
100 ml oleju
40 g deserowej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu (można mniej)
Jajka ubijamy z cukrami (cukier biały i waniliowy) na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej i jasnej masy .
Jednej misce mieszamy sypkie składniki plus pokuszoną
czekoladę .W drugiej rozgniatamy za pomocą widelca banany .
Następnie do ubitych na puszysto jajek dodajemy sypkie składniki plus pokruszoną czekoladę .
Całość delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników .
Na koniec dodajemy rozgniecione widelcem banany i olej .
Mieszamy do zjednolicenia masy .
Gotową masę przekładamy do foremek na muffinki (można używać papierowe papilotki jak i silikonowe) nakładamy czubatą , taką solidną łyżkę ciasta (około 3/4 wysokości papilotki) .
Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 °C .