15 maja 2024

Owsianka z bananem i bakaliami


 2 porcje 

500 ml mleka 1,5%
50 g płatków owsianych
szczypta soli
2 banany
1 łyżka migdałów
1 łyżka wiórków kokosowych
20 sztuk rodzynek 

Do garnka wlewamy mleko , zagotowujemy do całości wsypujemy płatki owsiane i gotujemy około 7 minut , dodajemy szczyptę soli . 
Owsiankę nakładamy do miski podajemy z pokrojonym w plastry bananem i posypane bakaliami .


Gotową owsiankę możemy ugotować dzień prędzej a rano tylko podgrzać. 


06 maja 2024

Cytrynowe cake pops

250 g cytrynowego ciasta 
40 g białej roztopionej czekolady 
50 g mascarpone 

DODATKOWO
150 g białej czekolady 
około 15 patyczków do lizaków 
cukierkowe ozdoby / skórka z cytryny 

Ciasto cytrynowe (u mnie babka z przepisu:
kruszyny w dość drobno, następnie dodajemy roztopioną białą czekoladę oraz mascarpone . Mieszamy by uzyskać dość mokre ciasto .


Z gotowego ciasta formujemy około 20-25 g kulki do których wbijamy patyczki , końcówki zanurzamy w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej (150 g). Gotowe coke popsy wkładamy na około godzinę do lodówki.


Po upływie tego czasu roztapiamy ponownie czekoladę i zanurzamy schłodzone cake popsy , delikatnie szczepując nadmiar czekolady. 
Polane czekolada odkładamy na papier do pieczenia , posypujemy starą skórka cytryny lub cukierkowymi dekoracjami , pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia . 


03 maja 2024

Szaszłyki drobiowe


1 polędwica z indyka 
1/2 czerwonej papryki 
2 średnie cebule białe 
60 g boczku wędzonego w plastrach
przyprawy- tymianek, pieprz czarny, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, curry

4 wykałaczki do szaszłyków 

Polędwicę kroimy w grubą kostkę(około 16 kawałów) , oprószamy przyprawami i pozostawiamy na 30 minut do przegryzienia. 
Cebulę kroimy w cząstki (cebula kroimy na pół i każda z części na 3) . Boczek kroimy na prostokąty, paprykę w grubą kostkę. 


Gdy indyka mamy gotowego, nabijamy na wykałaczki w następującej kolejności.: indyk-papryka-boczek-cebula-indyk-papryka-boczek-cebula-indyk-papryka-boczek-cebula-indyk .
Gotowe szaszłyki pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu 
około 20 minut lub w piekarniku  w temperaturze 200 °C przez 30 minut