27 maja 2025

Fuczki

Szybkie wyjaśnienie co to są "FUCZKI" .
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszczadzkiej .


300 g kiszonej kapusty 
1 średnia marchewka 
1 jajko 
70 g mąki 
70 ml mleka 
1 duża szczypta majeranku , cząbru , kminku mielonego 
1/2 małej łyżeczki pieprzu białego 
1 łyżeczka posiekanego koperku 

olej- do smażenia 

Do miski dodajemy posiekaną kiszoną kapustę , startą na drobnych oczkach marchewkę oraz mleko , jajka i mąkę , całość dokładnie mieszamy. Dosypujemy przyprawy oraz koperek i ponownie mieszamy . Pozostawimy na chwilę do przegryzienia . 


Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju , następnie nakładamy dużą łyżkę ciasta z kiszoną kapustą . Smażymy na złoty kolor z każdej strony .


Gotowe placuszki odkładamy na ręcznik papierowy . 

Podajemy ze śmietana lub jogurtem . 

22 maja 2025

Kotlety mielone wieprzowo-indycze


300 g mięsa mielonego wieprzowego
200 g mięsa mielonego indyczego 
1 mała bułka pszenna 
woda
1 jajko 
2 łyżki bułki tartej 
przyprawy- sól, pieprz , maggi , słodka papryka

margaryna (Palma z murzynkiem)- do smażenia 

Bułkę pszenna moczymy w wodzie . Mięso oraz odciśniętą z nadmiaru wody bułkę przekładamy do jednej miski . Dodajemy bułkę tartą i doprawiamy do smaku przyprawami . Następnie formujemy klopsy (po około 100g) i smażymy na roztopionej margarynie (Palma z murzynkiem)na złoty kolor z każdej strony. 


20 maja 2025

Pierogi z truskawkami i serem


CIASTO
1/2 kg mąki pszennej
około 150 ml ciepłej wody 
1 jajko 
1 łyżka oleju 
duża szczypta soli 

FARSZ
150 g truskawek 
250 g twarogu chudego 
1 mała łyżka cukru 

Farsz- Ser rozgniatamy widelcem dodajemy pokrojone w drobną kostkę truskawki oraz cukier , dokładnie mieszamy . Odkładamy na bok . 


Składniki na ciasto umieszczamy w misce (wody tyle ile ciasto przyjmie) , zagniatamy na jednolite i elastyczne ciasto . Pozostawiamy na chwilę przykryte miską lub ściereczką . 
Po upływie tego czasu urywamy kawałek ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3 mm . Wycinamy krążki , nakładamy małą łyżeczkę farszu , składamy na pół i dokładnie sklejamy . 


Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej , rozbujanej wody z odrobiną oleju i soli delikatnie mieszamy , czekamy do wypłynięcia pierogów . Gdy wypłyną czekamy około 3 minut .



Ugotowane pierogi podajemy z jogurtem naturalnym lub grecki , śmietaną bądź roztopionym masłem .