2
jajka
1
szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru brązowego lub białego
2
łyżki sok z cytryny
skórka
otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki oleju
1
łyżeczka proszku do pieczenia
LUKIER
1/4 szklanki cukru
pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
Jajka
miksujemy z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści .
Mąkę
pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia . Do ubitych jajek
dodajemy olej , sok z cytryny i mieszamy . Następnie dodajemy
mąkę , oraz skórkę otartą z cytryny i delikatnie mieszamy do
połączenia ciasta .
Foremkę
na babkę smarujemy olejem następnie napełniamy ciastem
do 3/4
wysokości .
Pieczemy
babkę w 175º C przez około 40-45 minut
a
mini babeczki przez około 22 - 24 minut do
tak zwanego suchego patyczka .
Upieczone
babeczki odstawiamy do ostygnięcia .
Cukier
puder mieszamy z sokiem z cytryny, do momentu uzyskania gładkiej i
jednolitej masy, polewamy nasza babkę lub babeczki.