29 lipca 2021

Mus jabłkowy


2 kg jabłek ( dowolnych ) 
1/2 szklanki wody 
1/2 soku z cytryny 
cukier 
cynamon 
 
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy wodę. Zagotować.
Od zagotowania gotować na średnim ogniu do momentu rozpadania się jabłek i odparowania wody.
Podczas gotowania często mieszać drewniana łyżką 
(( czas gotowania to około 30 do 50 minut, wszystko zależy od jabłek ( miękkie rozpadają się szybciej a twarde później )) . 
Gdyby podczas gotowania woda wyparowała a jabłka nie zaczęły się rozpadać to można dolać odrobinę wody.
Gotowe jabłka miksujemy blenderem na gładką masę. 
Mus próbujemy gdy jest za mało słodki do dosładzamy cukrem 
i dodajemy odrobinę cynamonu (można pominąć) .
 

Gotowy jeszcze ciepły mus przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i układamy do garnka w którym na dnie jest położony ręcznik. Wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików podobną do temperatury słoików (ciepłe słoiki to ciepła woda) . Zagotować, zmniejszyć moc palnika i po tym czasie gotować około 20 minut. Słoiki pozostawiamy w garnku do wystygnięcia. 
 


25 lipca 2021

Murzynek na szybko


2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka 
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
  
Wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera lub łyżki . 
Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej margaryna 
i oprószona bułka tarta blaszkę . 
Pieczemy 40 minut w 180° C .
Po upieczeniu polać polewa lub posypać cukrem pudrem .

23 lipca 2021

Papryka konserwowa

Powiem szczerze nie przepadałam za konserwową papryka ale zmieniło się to kiedy poznałam smak papryki z tego przepisu . Oczywiście przepis z rodzinnego przepiśnika z lekkimi wzmiankami . 


Około 2 kg papryki czerwonej 

  ZALEWA 
6-7 szklanek zimnej wody 
1 szklanka octu 
7-8 łyżek cukru 
2 łyżki soli 
1 cebula
1 mała łyżka gorczycy
8 kulki ziela angielskiego  
10 kulek pieprzu czarnego 
2 pokruszone liście laurowe 
 
Zalewa wystarczy na około 6 słoików o pojemności 0,5 litra (jak na zdjęciu) 

Wszystko składniki na zalewę przekładamy do jednego gara , zagotować i lekko przestudzić .
Papryki pokroić w mniejsze kawałki lub słupki jak kto woli . usuwając przy tym ziarenka . Następnie paprykę myjemy . 
 
 
Obrana i pokrojoną paprykę układamy dość ciasno w słoiku , zalewamy letnią zalewą , mocno zakręcamy . Gotowe słoiki przekładamy do garnka wyłożonego ręcznikiem i pasteryzujemy od zagotowania wody na średnim ogniu 5 minut . Słoiki pozostawiamy w garnku do wystudzenia .
 
 
Gotową paprykę układamy w spiżarce i czekamy około 2 tygodnie . Po tym czasie można się rozkoszować smakiem przepysznej papryki konserwowej .