4 jabłka średniej wielkości (około 1/2 kg)
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru białego
1/2 szklanki cukru brązowego
4 łyżki cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka cynamonu
DO DEKORACJI
cukier puder lub 100 g roztopionej gorzkiej czekolady lub nic
Jabłka umyć , obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić
w kosteczkę .
W misce robota kuchennego ubijamy jajka dodając stopniowo
cukier (biały i brązowy) .
Składniki miksujemy do momentu aż masa zrobi się puszysta . Następnie do masy wsypać mieszankę z produktów sypkich
(mąka , proszek do pieczenia , soda oczyszczona ,
cynamon , cukier waniliowy i kakao) nie przerywając ubijania wlewamy powoli mleko oraz olej .
Składniki dokładnie mieszamy aż połączą się na jednolitą masę .
Na sam koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką .
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowaną margaryna i obruszoną bułką tartą . Lekko wyrównać .
Piec około 45 minut w 180 °C (do suchego patyka)
Po wystudzeniu ciasto wystudzić i udekorować .