02 listopada 2021

Sałatka kebab-gyros z fasolą

 
2 piersi z kurczaka
1 przyprawa kebab-gyros
1 papryka czerwona
1 ogórek zielony szklarniowy 
1 puszka czerwonej fasoli 
1 mała puszka kukurydzy
3 łyżki majonezu 
2 łyżki oliwy z oliwek 
300 g makaronu mini kokardki
sól
pieprz 
 
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy 
i studzimy . Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę , przyprawiamy przyprawa kebab-gyros , smażymy na złoty kolor na oliwie ,
również studzimy . 
Papryka , ogórek zielony kroimy w drobną kosteczkę a kukurydze 
i fasolkę czerwoną odcedzamy z zalewy . 
(ja czerwoną fasole jeszcze płuczę pod zimna wodą) . 
 
 
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski dodajemy przyprawy oraz majonez i wszystko razem mieszamy . Gotowa sałatkę pozostawiamy do przegryzienia . 

01 listopada 2021

Bruschetta z pieczarkami i mozzarella


500 g pieczarek podsmażonych 
300 g mozzarelli 
pół łyżeczki przyprawy bruschetta ( prymat ) 
przyprawy - biały pieprz , vegeta 
bagietka 
 
Bagietkę kroimy na kromeczki pod skosem na około 5 cm grubości następie dodajemy wymieszane pieczarki z mozzarellą . Następnie zapiekamy w piekarniku na 220 ° C przez około 20 minut . 
Gotową bruschettę dekorujemy listkiem bazylii i podajemy na ciepło . 
 


30 października 2021

Uszka z kapustą kiszoną i pieczarkami

 
  CIASTO NA USZKA 
1/2 kg mąki  
około 200 ml ciepłej wody 
1 jajka 
sól 
 
  FARSZ 
400 g kapusty kiszonej 
500 g pieczarek 
przyprawy - kminek mielony , pieprz , pieprz grubo mielony , maggi 
 
Ciasto-mąkę przekładamy do miski dodajemy jajko i sól dolewamy wodę (ciasto powinno być miękkie) (możemy dolewać więcej wody lub dosypywać mąki wszystko zależy od rodzaju mąki) wyrabiamy tak długo żeby odklejało się nam od rąk i było jednolite .
 

Farsz - kapustę kiszoną gotujemy do miękkości , pieczarki podsmażamy na masełku i dusimy do miękkości . Kapustę łączymy 
z pieczarkami . 
Całość mielimy na maszynce od mięsa mielonego i przyprawiamy 
przyprawami . 
 
Z ciasta urywamy kawałki i wałkujemy na grubość około 3 do 5 mm 
i wycinamy kółeczka u mnie średnica 2,5 cm (wycinam na pomocą formy zwanej pierożnicą) można większe (na przykład 4,5 cm czasami robię) nakładamy na środek odrobinę farszu kleimy jak pieroga i rogi sklejamy ze sobą .
 

 
Gotujemy we wrzącej osolonej i odrobinie oleju wodzie do momentu wypłynięcia później tylko 2 do 3 minut ( zależy od wielkości naszych uszek ) .
 
 
Gotowe uszka podajemy z barszczem ( przepis na blogu zakładka " zupy " https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/10/barszcz-czerwony-czysty.html ) lub roztopionym masełkiem .