30 października 2021

Uszka z kapustą kiszoną i pieczarkami

 
  CIASTO NA USZKA 
1/2 kg mąki  
około 200 ml ciepłej wody 
1 jajka 
sól 
 
  FARSZ 
400 g kapusty kiszonej 
500 g pieczarek 
przyprawy - kminek mielony , pieprz , pieprz grubo mielony , maggi 
 
Ciasto-mąkę przekładamy do miski dodajemy jajko i sól dolewamy wodę (ciasto powinno być miękkie) (możemy dolewać więcej wody lub dosypywać mąki wszystko zależy od rodzaju mąki) wyrabiamy tak długo żeby odklejało się nam od rąk i było jednolite .
 

Farsz - kapustę kiszoną gotujemy do miękkości , pieczarki podsmażamy na masełku i dusimy do miękkości . Kapustę łączymy 
z pieczarkami . 
Całość mielimy na maszynce od mięsa mielonego i przyprawiamy 
przyprawami . 
 
Z ciasta urywamy kawałki i wałkujemy na grubość około 3 do 5 mm 
i wycinamy kółeczka u mnie średnica 2,5 cm (wycinam na pomocą formy zwanej pierożnicą) można większe (na przykład 4,5 cm czasami robię) nakładamy na środek odrobinę farszu kleimy jak pieroga i rogi sklejamy ze sobą .
 

 
Gotujemy we wrzącej osolonej i odrobinie oleju wodzie do momentu wypłynięcia później tylko 2 do 3 minut ( zależy od wielkości naszych uszek ) .
 
 
Gotowe uszka podajemy z barszczem ( przepis na blogu zakładka " zupy " https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/10/barszcz-czerwony-czysty.html ) lub roztopionym masełkiem .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz