28 stycznia 2022

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym


4 podudzia z kurczaka 
4 skrzydełka z kurczaka 
1 ogon świński 
2 żołądki z indyka 
2 marchewki 
1 duża pietruszka 
1 mały seler 
1 zielona część z pory
1/2 kg pieczarek 
2 liście laurowe 
pół pęczka natki pietruszki 
100 g serka topionego naturalnego 
4 ziarna ziela angielskiego 
8 ziaren pieprzu czarnego
2 łyżki Vegety
3 litry zimnej wody  
przyprawy - pieprz biały, Vegeta, maggi 
około 300 g makaronu kolanka / świderki 
 
Mięso oraz obrane, umyte warzywa (oprócz pieczarek) przekładamy do garnka i zalewamy woda do ich wysokości, dodajemy ziarna ziele angielskie oraz pieprzu czarnego, liść laurowy oraz Vegetę. Gotujemy około 4 godziny (możemy krócej) po ugotowaniu wywaru przelewamy przez sito. Do czystego wywaru dodajemy natkę pietruszki i poparte na tarce o grubych oczkach pieczarki, gotujemy około 25 do 30 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę pietruszkę, marchewkę, kawałek selera i obrane mięso z podudzi, skrzydełek. Na sam koniec dajemy do zupy rozmieszany w zimnej wodzie serek topiony. Przyprawiamy do smaku. 
Makaron (ilość zależy od nas, jak gęstą chcemy zupę) gotujemy według przepisu na opakowaniu. 
Ugotowany dodajemy do zupy. 


25 stycznia 2022

Naleśniki budyniowe

 
700 ml mleka 3.2%
250 ml wody mineralnej gazowanej 
400 g mąki pszennej 
4 budyniu waniliowego (każdy 38 g) 
40 g cukru waniliowego 
2 łyżki oleju 
2 jajka 
 
Mleko , wodę  jajka , olej wlewamy do jednego garnka wymieszać następnie powoli dodajemy mąkę wymieszana z budyniem 
i mieszamy do uzyskania jednolitej masy . Masa powinna być gęsta (masa powinna spływać jednolitym strumieniem z chochli ) . Gotowe ciasto pozostawiamy na 30 minut . Po tym czasie naleśniki mieszamy łyżka i smażymy na patelni naleśnikowej na złoty kolor z każdej 
strony (z przepisu wychodzi około 20 naleśników z patelni o średnicy 24 cm) . 

Gotowe naleśniki podajemy z musem owocowym , dżemem , nutella albo z białym serem na słodko i owocami . 


20 stycznia 2022

Sałatka śledziowa

 
300 g śledzia matiasów
3-4 cebule białe
4 ogórki konserwowe 
3 jabłka
majonez
 
Śledzia moczymy w wodzie za bielonej mlekiem około 6 godzin następnie wyciągamy i osuszamy .
Śledzie , obraną cebule kroimy w kostkę , jabłka i ogórki trzemy na tarce o dużych oczkach. 
 
Sałatkę układamy warstwowo .:
śledzie >cebula >jabłko >ogórek
 
Na koniec wszystko zalewamy majonezem (smarujemy górą warstwę) .  
(sałatkę przed podaniem można wymieszać).