700 ml mleka 3.2%
250 ml wody mineralnej gazowanej
400 g mąki pszennej
4 budyniu waniliowego (każdy 38 g)
40 g cukru waniliowego
2 łyżki oleju
2 jajka
Mleko , wodę jajka , olej wlewamy do jednego garnka wymieszać następnie powoli dodajemy mąkę wymieszana z budyniami
i mieszamy do uzyskania jednolitej masy . Masa powinna być gęsta (masa powinna spływać jednolitym strumieniem z chochli ) . Gotowe ciasto pozostawiamy na 30 minut . Po tym czasie naleśniki mieszamy łyżka i smażymy na patelni naleśnikowej na złoty kolor z każdej
strony . (z przepisu wychodzi około 20 naleśników z patelni
o średnicy 24 cm) .
Gotowe naleśniki podajemy z musem owocowym , dżemem , nutella albo z białym serem na słodko i owocami .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz