09 lutego 2022

Surówka obiadowa



 
1 średnia główka kapusty 
3 papryki czerwone 
2 pory 
3 marchewki 
2 cebule 
pęczek koperku 
 
Kapustę szatkujemy na drobno , paprykę i cebulę kroimy z drobną kostkę , por kroimy w pół talarki ( lub grubość por na 4 części ) , marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach a koperek drobno siekamy . Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski . 
 
  ZALEWA 
1 szklanka cukru 
1 1/2 łyżki soli ( płaskie ) 
1 szklanka oleju 
1/2 szklanki octu 
1 szklanka gazowanej wody 
4 kulki ziela angielskiego 
6 kulek pieprzu
1 liść laurowy 
 
Wszystko do jednego garnka i zagotować a następnie ostudzić !
 
Gdy mamy zimną zalewę to wlewamy do kapusty 
z warzywami i mieszamy . 
Surówkę najlepiej przygotować dzień wcześniej ale wystarczająco będzie 4 godziny przed podaniem .

05 lutego 2022

Sałatka makaronowa z szynką


250 g makaronu świderki 
300 g sera żółtego 
300 g szynki drobiowej 
1 papryka 
2 pomidory 
1 mała puszki kukurydzy 
5 ogórków konserwowych 
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego 
2 ząbki czosnku 
olej 
2 łyżki posiekanego koperku 
1 saszetka sosu Tzatziki
pieprz biały i sól
 
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu we wrzącej wodzie z dodatkiem oleju i soli .
Ser żółty , szynkę , paprykę , ogórek konserwowy i pomidory 
(ja wybieram wodnisty środek) kroimy w kostkę .
 
 
Wszystko przekładamy do jednej miski dokładamy kukurydzę odcedzamy z zalewy . Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do czosnku . Dodajemy majonez i jogurt naturalny na sam koniec doprawiamy sosem Tzatziki (ja daję całą saszetkę) , pieprzem białym oraz posiekanym koperkiem . 
 
Gotową sałatkę pozostawiamy na około 1 godzinę do przegryzienia . 

31 stycznia 2022

Zapiekane naleśniki gyros

 
  NALEŚNIKI 
1/2 l mleka 3,2%
1/2 szklanki wody gazowanej
2 łyżki oleju  
Jajko 
Vegeta 
 
  FARSZ 
2 piersi z kurczaka  
500 g pieczarek
1/2 papryki czerwonej 
1/2 kg sera żółtego 
oliwa z oliwek 
2 łyżki masła 
2 łyżki śmietany 
6 łyżek ketchupu 
przyprawy - przyprawa do Gyrosa, pieprz biały, curry 
 
Z podanych składników na naleśniki robimy jednolite ciasto i
pieczemy naleśniki (u mnie patelnia do naleśników średnica 24 cm) . 
Pieczarki obieramy i kroimy pół plasterki, podsmażamy na maśle do odparowania wody.
Pozostawiamy do wystygnięcia. 
Pierś z kurczaka myjemy,  kroimy w drobną kostkę przyprawiamy przyprawami i smażymy na oliwie do stracenia surowości. Pod koniec dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę oraz podsmażone pieczarki, doprawiamy ponownie do smaku.

 
Na sam koniec dodajemy śmietanę i ketchup. 
Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach. 
 
Na każdy naleśnik nakładamy 1 1/2 łyżki farszu i garstkę startego sera. Następnie zwijamy boki i rokujemy.
 
 
 
Gotowe naleśniki przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy resztą sera żółtego.
Zapiekamy w 180 °C przez około 20 do 30 minut. 
 
 
Naleśniki podajemy z sosem czosnkowym lub jemy jako danie samodzielne.