09 czerwca 2023

Ziołowy chlebek odrywany


  CIASTO 
40 g drożdżowy 
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
600 g mąki pszennej
1 jajko 
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy z oliwek 

  MASŁO 
120 g masła 82%
3 łyżeczki posiekanego koperku 
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
3 łyżeczki posiekanej bazyli 
2 ząbki czosnku
1 łyżeczki soli

Masło.: Czosnek obrać , przecisnąć przez praskę i dodać do masła . Następnie dodać zioła , sól i dokładnie ze sobą wymieszać .
Ciasto.: Drożdże rozkruszyć w misce dodać ciepłe mleko i woda , 
1 łyżkę mąki , cukier dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia ( około 15 minut ) . 
Po 15 minutach dodajemy mąkę , sól ,  wbijamy jajko , mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek .


Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części , każda z nich rozwałkowujemy na cienki prostokąt i smarujemy dokładnie po całej powierzchni masłem . Ciasto dzielimy na 4 do 5 pasków .  


Każdy pasek zwijamy w harmonijkę .


Zwinięte ciasto układy ciasno w wyłożonej papierem do pieczenia formie ( tortownica o  średnica około 20 cm lub keksówka ) i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 20 minut . 
Po upływie tego czasu , ciasto wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180° C około 30 minut . 

chlebek przed i po upieczeniu 

Chlebek podajemy na ciepło . 
Idealnie pasuje do grilla lub na domowe przyjęcie .

04 czerwca 2023

Mus rabarbarowo z kawałkami jabłek


1/2 kg rabarbaru 
2 jabłka
4 łyżki cukru 
1 kora cynamonu
1 duża łyżka soku z cytryny 

Rabarbar obieramy (jeżeli uważamy że skórka jest twarda ) , kroimy na około 3 cm kawałki , zasypujemy cukrem i pozostawiamy na około 3 do 4 godziny w pokojowej temperaturze do puszczenia soków . Po upływie tego czasu rabarbar gotujemy do lekkiego rozgotowania się ( tak by była papka )  . Dokładamy obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłek które kroimy w średnia kostkę . W między czasie dokładamy korę cynamonu i sok z cytryny dokładnie mieszamy . Prażymy około 10 minut . 
Tak przygotowany mus przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut od zagotowania lub wykładamy na ciasto .

03 czerwca 2023

Kaszotto chłopa

" Kaszotto chłopa " przepis stworzony dla mojego męża . Brakło czasu na robienie zdjęć bo wszyscy głodni i smakowało na pewno , bo garnek zastał pusty . 


500 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 woreczek kaszy jęczmiennej 
250 g pieczarek 
1 mała cebula
400 ml zimnej wody
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka oliwy 
2 łyżeczki przyprawy do mięs ( Knorr )
przyprawy - gałka muszkatołowa , maggi , słodka i ostra papryka , majeranek , sól 

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu , odcedzamy i odkładamy na bok .
Oliwę rozgrzewamy w garnku dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę cebulę , smażymy na złoty kolor . Dokładamy mięso do cebuli oraz przyprawy i smażymy do stracenia surowości następnie dorzucamy pokrojone w pół plasterki pieczarki , całość dusimy około 20 minut . 
Teraz nadszedł czas na dodanie wcześniej ugotowanej kaszy i dokładnie wymieszać . 
Do wysokiego pojemnika wylewamy zimną wodą dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy by nie powstały grudki , po czym nasz roztwór wylewamy do garnka z mięsem , zagotowujemy . Ponownie doprawiamy do smaku . 

Gotowe danie podajemy z ulubioną surówka z kapusty lub buraczków .

Poniżej link do moim ulubionych dodatków do tego typu dań : 
Surówka z białej kapusty : 
Surówka obiadowa : 
Buraczki po mojemu