01 lipca 2024

Brokuł panierowany


1 brokuł 

2 jajka 
bułka tarta 
margaryna (Palma z murzynkiem) 
kilka kropel maggi 

Brokuły gotujemy 5 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem szczypty cukru i soli . Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimna woda . Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia .


Następnie panieruje my w rozbełtanym jajku z kilkoma kroplami maggi oraz w bułce tartej .

 

Gdy brokuł mamy opanierowany smażymy na roztopionej margarynie na złoty kolor .


Gotowy brokuł podajemy jako dodatek do obiadu lub z sosem czosnkowym .


Przepis na mój ulubiony sos czosnkowy z mojego przepisu znajdziecie Państwo na blogu i pod linkiem.:

28 czerwca 2024

Zapiekane klopsiki z indyka z warzywami w sosie brokułowym


500 g mięsa mielonego indyczego
1/2 łyżeczki soli , papryki słodkiej , tymianku mielonego
1 łyżeczka pieprzu białego
duża szczypta ostrej papryki
2 jajka 
1 mała bułka czerstwa 
mleko 
450 g warzyw po włosku
2 brykiety szpinaku rozdrobnionego
1 saszetka fix-u broccoli gratin (Knorr)
6 plastrów sera żółtego
olej lub oliwa z oliwek 
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 

Bułkę czerstwą moczymy w mleku do miękkości . Mięso mielone 
z indyka przedkładamy do miski dodajemy namoczoną , odciśniętą bułkę , jajko , oraz przyprawy , dokładnie wyrabiamy mięso . 
Z gotowego mięsa formujemy 30 gramowe klopsy .
  

Gotowe klopsy obsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor . Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym .


Na ułożone klopsy wykładamy odmrożone warzywa oraz szpinak .


Pomysł na broccoli gratin (Knorr) przyrządzamy według przepisu na opakowaniu dokładamy do niego 3 pokrojone w kostkę plastry sera żółtego . Tak przygotowanym sosem zalewamy klopsy i warzywa . 
Na górę układamy 3 plastry sera . 


Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy w piekarniku 
w temperaturze 170 °C przez około 30 minut do ładnego za pieczenia sera . 

Przed podaniem zapiekankę posypujemy posiekaną natką pietruszki .



22 czerwca 2024

Delikatne klopsiki



400 g mięsem mielonym wieprzowego 
1 czerstwa kajzerka 
woda+mleko
1 jajko
1 łyżka przyprawy do mięsa (Knorr)
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki soli 
Kilka kropel maggi 
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżka mała bułki tarta

bułka tarta do panierowana
margaryna(Palma z murzynkiem) do smażenia 

Czerstwa kajzerka namaczamy w wodzie zabielonej mlekiem do miękkości . Mięso mielone przekładamy do miski , dokładamy odciśniętą bułkę , jajko , bułkę tartą oraz przyprawy , dokładnie wyrabiamy . Pozostawiamy około 20 minut do przegryzienia . 


Po przegryzieniu mięsa formujemy klopsiki około 30 do 40 g każdy .


Uformowane klopsiki panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na roztopionej margarynie na złoty kolor . 


Gotowe klopsiki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 150 °C przez około 10 minut .