03 marca 2025

Muffinki jajeczne z szynką i warzywami


50 g cukinii 
50 g papryki czerwonej 
50 g pieczarek 
50 g sera żółtego "salami"
3 kostki szpinaku
3 łyżki masła
4 jajek
100 g szynki wieprzowej
1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku 
przyprawy- sól , pieprz , gałka muszkatołowa , papryka ostra

masło do wysmarowania foremek 

Pieczarki kroimy w pół talarki, podsmażmy na maśle dokładamy szpinak i smażymy do odparowania wody dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cukinie oraz paprykę. Całość smażymy około 7 minut, przyprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy. Odkładamy na bok by lekko przestygło. 
W między czasie kroimy w drobną kostkę ser i szynkę. Jajka rozbijamy i rozbełtujemy na jednolitą masę, dodajemy dużą szczyptę soli oraz szczypiorek. Do masy jajecznej dodajemy pokrojoną szynkę, ser oraz przestudzone warzywa, całość dokładnie mieszamy. 
Gotową masę jajeczną rozlewamy do wcześniej wysmarowanej masłem formy na muffinki (około 6 sztuk) . Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 °C przez około 25 minut. Po upieczeniu muffinki chwilę pozostawiamy w formie i delikatnie wyjmujemy. 

01 marca 2025

Browni na mące żytniej z truskawki


2 mocno dojrzałe banany 
2 jajka 
60 g mąki żytniej 
3 łyżeczki kakao 
1 duża łyżeczka proszku do pieczenia 
6 truskawek 
6 kostek gorzkiej czekolady (80%)
1 łyżka płatków migdałów 

Banany , jajka , kakao oraz mąkę z proszkiem do pieczenia przekładamy do miski , blendujemy na gładkie ciasto za pomocna blendera .
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub naczynia żaroodpornego (20x15 cm) układamy pokrojone truskawki , podsypujemy płatkami migdałów i pokruszoną gorzką czekoladą . Pieczemy 40 minut w 170 °C po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy około 10 minut do lekkiego wystygnięcia. 

27 lutego 2025

Kiełbasa wiejska

Kolejny wspólny przepis na domową wędlinę . 
Oczywiście współpraca przy robieniu wędlinie jest z nikim innym jak moim wspaniałym mężem . 


 150 g szynki wieprzowej - kulki
600 g łopatki wieprzowej
250 g resztek z oczyszczenia mięs 

17 g peklosoli
3 g pieprzu czarnego grubo mielonego 
2 g gałki muszkatołowej 
0,6 g kolendry 
8 g świeżego czosnku 
2,5 g gorczycy 
0,4 g mielonego ziela anielskiego 
100 ml zimnej wody

Mięso dzielimy na trzy klasy i każde mielimy na innym sicie .: 
I klasa - dokładnie oczyszczona szynka kulka , mielimy na sitku fi16
II klasa - dokładnie oczyszczona łopatka wieprzowa , mielimy na 
sitku fi10 
III klasa pozostałości z oczyszczenia mięsa , mielimy na sitku fi2,7 

Po zmieleniu mięsa całość przekładamy do jednej wspólnej misy , dodajemy przyprawy , dokładnie mieszamy , dolewamy stopniowo zimną wodę . Wyrabiamy do momentu wytworzeniu się kleju 
w mięsie . Następnie nadziewamy w jelito wieprzowe , kaliber 28-30 mm . Odstawiamy na około 12 godzin do osadzenia i przepeklowania mięsa . Po upływie tego czasu osuszamy kiełbasę .
Gotową kiełbasę wędzimy drzewem olchowym w zimnym dymie w temperaturze 50 °C przez około 3 do 4 godzin (do ładnego brązowego koloru) . 
po uwędzeniu kiełbasę parzymy w temperaturze 70-75 °C przez 30 minut .
Po parzeniu kiełbasę odwieszamy do całkowitego wystygnięcia .