24 lipca 2025

Domowe "Hot wings" z piekarnika

1 kg tulipów ze skrzydełek 
1 łyżeczka pieprzu białego 
1 łyżeczka papryki ostrej
1 płaska łyżeczka curry 
2 łyżeczki słodkiej papryki 
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 
1 płaska oregano 
6 łyżek oleju 

DO PANIEROWANIA 
mąka pszenna 
jajka + odrobina mleka
płatki kukurydziane + odrobina bułki tartej + papryka słodka 

Tulipy ze skrzydełek posypujemy przyprawami , polewamy olejem 
i pozostawiamy na minimum 6 godzin do przegryzienia . 
Po upływie tego czasu tulipy panierujemy potrójną panierką
mąka - jajko z odrobiną mleka - płatki kukurydziane z odrobiną bułki tartej i papryki słodkiej .


Gotowe , opanierowane tulipy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , każdego polewamy odrobiną oleju i pieczemy w temperaturze 170 °C przez około 40 minut . 


Upieczone hot wings-y podajemy z ulubioną surówka , sosem i dodatkiem skrobiowym .
u mnie zagościła surówka Colesław (link poniżej) i sos czosnkowy (link poniżej) .

Surówka Colesław 
Sos czosnkowy 

17 lipca 2025

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami


400 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 duża cebula
2 łyżki oleju 
400 g pieczarek 
1 duża łyżka masła 
100 g papryki czerwonej 
2 łyżki kukurydzy konserwowej 
1 szklanka passaty
1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa (Knorr)
duża szczypta ostrej papryki , pieprzu czarnego 
sól

2 średnie cukinie 
przyprawy- sól , pieprz , zioła prowansalskie 
zielona natka pietruszki 
2-3 plastry żółtego sera 

Na jednej patelni smażymy na maśle do odparowania wody pokrojone w plastry pieczarki . Gdy mamy je gotowe , odkładamy je na bok . 
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy na złoty kolor cebulę pokrojoną w kostkę , następnie dodajemy mięso mielone oraz przyprawy dokładnie mieszamy i smażymy do stracenia surowości . W międzyczasie kroimy w średnią kostkę paprykę . Gdy mięso mamy usmażone dodajemy do niego podsmażane pieczarki , paprykę , kukurydzę oraz passatę . Całość dokładnie mieszamy i smażymy około 10 minut na średnim ogniu , ponowne doprawiamy przyprawami do smaku .


Cukinię kroimy na pół , wybieramy ostrożnie środek . Cukinię oprószamy solą , ziołami prowansalskimi oraz obficie pieprzem . Pozostawiamy na 5 minut do puszczenia soku . 
Przed nałożeniem mięsa delikatnie odsączamy ręcznikiem papierowym sok który powstał .



Na wcześniej przygotowaną cukinię nakładamy porcje mięsa delikatnie dociskamy . 
Na górę układamy plastry sera oraz postępujemy ostrą papryką . 


Cukinię pieczemy w 150 °C przez około 15 minut do roztopienia sera . 



15 lipca 2025

Surówka z kapusty pekińskiej,ogórka i pomidora


1 kapusta pekińska 
1 duża marchewka 
1 mały ogórek szklarniowy 
2 pomidory
4 łyżki kukurydzy konserwowej 
1 duża łyżka majonezu 
duża szczypta siekanego koperku
sól i pieprz 

Kapustę pekińską kroimy w drobne kawałki . Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach , ogórka nie dokładnie obieramy i kroimy 
w pół plasterki , pomidora w grubą kostkę , wszystko przekładamy 
do jednej wspólnej miski . Do całości dodajemy kukurydzę , koperek , majonez i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem . 
Pozostawiamy chwilę do przegryzienia .