02 maja 2021

Sałatka z tortellini i ogórka


 
2 opakowania makaronu tortellini z mięsem 
1 ogórek zielony szklarniowy 
1 saszetka sosu sałatkowy włoski
2-3 łyżki majonezu
 
Makaron tortellini (całość około 1/2 kg) ugotować według przepisu na opakowaniu , wystudzić .
Ogórka obieramy (można ale nie koniecznie) , wybieramy 
środek i kroimy w drobną kosteczkę .
Wszystko przekładamy do jednej miski dodajemy 
saszetkę i majonez , wszystko dokładnie mieszamy .

01 maja 2021

Pieczone pierogi a'la kebab

 
             CIASTO                
1 kg mąki pszennej 
1 kostki drożdży  (100 g)
100 g masła lub margaryny
1 jajka
łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oregano
               
  NADZIENIE  
500 g pieczarek 
1 cebula
1 czerwona papryka 
1 puszka kukurydza 
1 pierś z kurczaka 
około 200 g sera żółtego 
2 łyżki ketchupu 
 przyprawy - sól , pieprz , przyprawa kebab-gyros 
    
  DODATKOWO 
1 jajko , roztrzepane do posmarowania pierogów 
 
Do miski kruszymy drożdże ,dajemy łyżkę cukru oraz 
1 szklankę mleka (letniego) , mieszamy łyżką i odstawiamy na 
10 minut . 
Masło rozpuszczamy w małym rondelku i studzimy . Mąkę pszenną 
przesiewamy do dużej miski dodaję do niej sól , jajka , 
resztę mleka , przyprawy i rozczyn drożdżowy . Wyrabiamy ciasto 
a pod koniec dodajemy roztopiony i przestudzony tłuszcz . 
Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy będzie miękkie i elastyczne .
Formujemy je w kulkę i przekładamy do dużej miski posypanej mąką do wyrośnięcia około 1 godziny (przykryć ściereczką by nie obsychało) .
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę , przyprawiamy solą , pieprzem 
i przyprawą do kebab-gyros . Podsmażamy na patelni 
do zrumienienia .
Pieczarki obieramy , kroimy w plastry , większe można pokroić 
na mniejsze części . Cebulę kroimy w kostkę . Na tej samej patelni 
z dodatkiem  oleju podsmażamy cebulę razem z pieczarkami . 
Smażymy do momentu kiedy pieczarki będą miękkie 
a woda odparuje . Odstawiamy do wystudzenia . 
misce mieszamy ze sobą mięso , paprykę pokrojoną w kostkę ,  pieczarki z cebulą , kukurydzę , ser żółty starty na tarce o grubych oczkach oraz ketchup . 
Całość doprawiamy solą i pieprzem . 
Ciasto rozwałkowujemy , szklanką wycinamy kółka w środek wkładamy łyżkę nadzienia i zlepiamy ściśle brzegi .
Pierogi układamy na blaszce do pieczenia , pozostawiając odstępy
(pierogi urosną) .  
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem . 
Piekarnik nagrzewamy do 200°C , pierogi pieczemy około 
20-25 minut do zrumienienia .

30 kwietnia 2021

Placuszki z kalafiora

 
300-350 g kalafiora
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6-7 łyżek mąki pszennej
sól i pieprz
1 cebula dymka razem ze szczypiorem/koperek
śmietana do podania
olej roślinny do smażenia
  
Kalafiora zetrzyjcie na tarce z grubszymi oczkami . Muszą być wyczuwalne kawałeczki kalafiora w cieście . Dymkę posiekać drobno. Połowę odłóżcie , będzie potrzebna do podania . Do kalafiora dodać jajko , obie mąki , posiekaną dymkę (można pominąć) i dodać koperek (według uznania) , po płaskiej łyżeczce soli oraz pieprzu . Wszystko wymieszać , a jeśli konsystencja będzie trochę zbyt klejąca dodać można jeszcze nieco mąki pszennej .
Na patelni rozgrzać olej . Nabrać łyżkę porcji ciasta i kładziemy je na patelnię , ugniatając z góry , formując paluszki . Smażymy z obu stron do zrumienienia .
Podajemy ze śmietaną , posypane dymką .