15 maja 2021

Kluski na parze

Kluski na parze co nie którzy gadają bułki :) . Spotkałam się też 
z wieloma innymi określeniami na nie takie jak ; buchty (Śląsk) 
gołe myszy (tak gada moja teściowa i do teraz nie wiem dla czego)
u nas w moich rodzimych strona gada się pampuchy .
Często pamiętam jak moja druga babcia Ewa robiła pampuchy 
a później takie przestudzone smażyła na gorącym oleju z obu stron . 
Smaki z nie z tej ziemi które pamiętam do dziś .


500 g mąki pszennej 
2 łyżki cukru 
200 ml mleka 
100 g masła 
1 jajko 
50 g świeżych drożdży 
1 łyżeczka soli 
 
W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Pozostawiamy 
do wyrośnięcia. 
Następnie do miski wsypujemy mąkę , sól , mieszamy . Dodajemy 
wyrośnięte drożdże , jajko i rozpuszczone masło . 
Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie się odklejało od ręki , będzie gładkie i jednolite . Potem przykrywamy ściereczek i odstawiamy 
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . ((ciasto musi podwoić swoja objętość (tu polecam miskę do wyrastania ciasta drożdżowego)) . 
Po tym czasie ciasto przenosimy na wysypaną mąką stolnicę . Wyrabiamy delikatnie ciasto . Następnie możemy rozwałkować ciasto na grubość około 1,5 cm , wycinać kółko , sklejać jak kluska lecz można iść na skróty odrywać kawałeczki ciasta i formować kluski .
(ja wolę tę metodę) . 
Tak przygotowane kluski kładziemy w ostępach od siebie na stolnicy
(sklejeniem do dołu) . Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy 
do wyrośnięcia . 
  
Gdy bułeczki rosną my przygotowujemy garnek w którym będziemy parować nasz kluski . 
Szeroki garnka nalewamy do połowy wodą na garnek nakładamy nakładkę do gotowania na parze jeśli nie mamy to nic straconego , 
bierzemy starą pieluchę lub kawałek firanki i związujemy na górze garnka tak by nie zjeżdżało w trakcie parowanie i było dość napięte . 
Przygotowujemy tez inne naczynie o tej samej średnicy
(pokrywka , miska naczynie żaroodporne) które będzie robiło 
za przykrywkę . 
Za gotujemy wodę i zmniejszamy grzanie na malutkie . 
Następnie bułeczki układamy w przygotowanym garnku , przykrywamy i parujemy około 15 minut . 
 
 
Gotowe kluski (bułki , jak to woli) podajemy z gulaszem , sosem czystym , ze skwarkami , na słodko z jogurtem czy też z cukrem albo 
i sokiem lub musem owocowym z owocami (jagody , maliny) .


13 maja 2021

Pizza na dwa sposoby


Pizza , hmm moja krótka historia powstania mojej pierwszej pizzy . 
Kamień kupił mi mój wspaniały mąż . Pierwsza pizza nie wyszła idealnie ale za to smaczna . Druga już była lepsza wyglądowo jak i smakowo , chodź ciężko było ja zsunąć z łopatki na kamień ale od czego się ma męża u boku i przyszedł z pomocą . Kolejną pizzę na blaszce robiłam mojemu bratu który mi wiercił i wiercił jak to mówią dziurę w brzuchu i trzeba było mu zrobić . Wyszła jak widać na zdjęciu wyżej , smakowała również dobrze jak wygląda .


Pizza z blachy z mięsem mielonym i pieczarkami
   
Pizza z boczkiem i kiełbasą , cebulą z kamienia 
  
300 g mąki na Pizza typ " 00 " (polecam Basie) 
3/4 szklanki ciepłej wody 
10 g świeżych drożdży 
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
płaska łyżeczka soli 
 
W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże . Do miski wsypać mąkę , sól , wlewamy rozpuszczone drożdże i olej . Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji . Energicznie wyrabiamy ciasto , aż będzie odklejać się od dłoni . Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut .
Mieszamy ponownie ciasto i wygniatamy ciasto na kształt pizzy 
(chodź widać na zdjęciu jaki może być kształt) lub też wygniatamy blaszkę w której będziemy piec pizzę . 
Ciasto smarujemy sosem , dajemy ser ulubione dodatki 
i ponownie ser .
Piec na kamieniu około 15-20 minut w 180° C 
Piec na blaszce około 3 minut w 180° C .
 
 Mój sos to ( zleży od wielkości pizzy ) 
mały słoik przecieru pomidorowego 
3 łyżki ketchupu 
mniejsze pół łyżeczki ziół prowansalskich , bazylii , 
szczypta cukru 
szczypta ostrej papryki (jeśli chcemy trochę pikanterii) 
 
Wszystkie składniki mieszamy do połączenia się składników i smarujemy spód pizzy .


10 maja 2021

Kapslon drobiowy

 
 Na 5 foremek aluminiowych 
 
6 pojedynczych piesi z kurczaka 
1 przyprawy kebab-gyros  
1 przyprawa kebab 
1 łyżeczka papryki słodkiej 
1 łyżeczka vegety 
olej rzepakowy 
 
   DODATKOWO 
300 g sera żółtego 
około 1 kg frytek prostych 
 
  SAŁATKA 
pół sałaty lodowej 
kilka pomidorków koktajlowe
cebula czerwona 
mała puszka kukurydzy 
pół papryki czerwonej 
ogórek szklarniowy 
 
   SOS KETRZUPOWO-MAJONEZOWY
6łyżki majonezu 
6 łyżki ketchupu 
  
   SOS CZOSNKOWY 
200 g jogurtu naturalnego gęstego
3 łyżki śmietany 18 %
3 łyżki majonezu 
2 małe ząbki czosnku 
szczypta cukru pudru
szczypta białego pieprzu
łyżeczka koperku posiekanego 
  
Mięso kroimy w drobne paseczki i przyprawiamy przyprawami i zalać lekko olejem i zostawiamy do przegryzienia . Gdy mięso się przegryzie to smażymy na złoty kolor . 
Studzimy .
 
           
                                  
  SAŁATKA ; 
Sałatę kroimy w średnie kawałki . Ogórek obieramy , paprykę  kroimy w kostkę . Cebulę w piórka lub pół piórka . pomidorki kroimy w ćwiartki . Wszystko przekładamy do jednaj miski . Kukurydzę odcedzamy i dokładamy do całości . Mieszamy wszystko razem . 
 
Frytki pieczemy na złoty kolor .
Sera żółty trzemy na tarce o grubych oczkach .
  
 Składanie kapslon - a 
  
Frytki - mięso - ser żółty = wszystko zapiekamy około 20 minut . 
Gdy się zapiecze polewamy sosem ketchupowo - majonezowym i na to dajemy sałatkę i polewamy sosem czosnkowym i układamy parę kawałków cebuli .