20 września 2021

Pierogi ruskie

No i są moje pierogi , które uwielbiam :) Nie znam osoby która nie lubi pierogów a tym bardziej ruskich jedni z okrasą z cebulki , boczku albo jedno i drugie inni zaś śmietaną ja osobiście cebulką jak jej brakuje to uwielbiam z keczupem :) ( naj dziwniejszym dodatkiem do nich to słyszałam majonez ) 

 
1 300 g  ziemniaków ugotowanych do miękkości
500g sera twarogowego 
przyprawy - biały pieprz , Vegeta , 
                    słodka czerwona papryka (malusia szczypta) 
 
Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się masy . Gdy masa jest gotowa dodajemy przyprawy i pozostawiamy na chwilkę do przegryzienia . 
 
 
Gdy farsz gotowy to bierzemy się za lepienie pierogów . 
 
Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce 
" PIEROGI " link poniżej .: 
 
Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie .
 
 
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej , rozbujanej wody z odrobiną oleju i soli delikatnie mieszamy i czekamy do wypłynięcia pierogów , gdy pierogi wypłyną czekamy około 5 minut .

Pierogi podajemy z ulubioną omastą u mnie jak widać pod smażona cebulka 
i boczek .

17 września 2021

Ciemne kluski śląskie

 
1 500 g ziemniaków + 3 duże surowe 
około 2 szklanek mąki ziemniaczanej 
2 łyżki octu 
sól
 
Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości . Gdy ziemniaki podczas gotowania zaczną robić miękkie to ścieramy surowe ziemniaki (na tarce o sitku do ziemniaków) i pozostawimy je do odcieknięcia wody . Ziemniaki ugotowane przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków , solimy do bardzo gorących ziemniaków dodajemy starte ziemniaki i na nie dajemy ocet (robimy tak żeby ziemniaki nie ściemniały) . 
 
 
Mieszamy do połącznia oby dwóch rodzajów ziemniaków
i dokładamy mąkę tak by ziemniaki się kleiły a nie zrobiły się twarde 
u mnie nie pełne dwie szklanki o pojemności 250 ml) .
 
 
Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej wody , czekamy do wypłynięcia 
i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu .
 
jak widać nawet kluski się śmieją 

Gotowe kluski są doskonałym dodatkiem do rolady śląskiej z sosem czy same z masełkiem . 

14 września 2021

Bruschetta

 
duży pomidor malinowy 
1 mozzarella 
szczypta przyprawy do bruschetty (prymat) 
1 łyżeczka pesto z bazylii  (polecam primerba bazyliowa-knorr)
1 bagietka długa 
 
Pomidora i mozzarelle kroimy w drobną kosteczkę , przekładamy do miseczki i dodajemy pesto i przyprawę mieszamy do wymieszania się składników .
 
 
Bagietkę kroimy na kromeczki o grubości około 5 cm pod skosem ,  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
Na każdą z nich układamy około półtorej łyżki pomidorów 
z mozzarella i zapiekany w piekarniku 220 °C przez około 20 minut (tak żeby mozzarella się lekko roztopiła) . Można udekorować listkiem bazylii i skropić oliwa z oliwek .