04 lipca 2022

Gofry jajeczne


5 jajek 
1/2 dużej cebuli 
1/3 czerwonej papryki 
1 łyżeczka posiekanego koperku 
6 plastrów boczku 
sól i pieprz 

Jajka rozbijamy do miski , energicznie mieszamy , paprykę i cebule oraz boczek kroimy w drobną kosteczkę , dodajemy do jajek następnie koperek oraz przyprawy . Mieszamy do wymieszania się składników . 
 

Gotowe jajka wlewamy do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy około 
10 minut na złoty kolor .

Gotowe gofry podajemy z ulubionymi warzywami . 


30 czerwca 2022

Zupa pieczarkowa

 

2 litry czystego rosołu 
1 ugotowane marchewki
1/2 ugotowanej pietruszki 
300 g pieczarek
1 ugotowana pietruszka 
1 ugotowane udko 
2 łyżka posiekanej natki pietruszki 
szczypta gałki muszkatołowej 
przyprawy - pieprz , sól , Vegeta , maggi 

Czysty rosół przelewamy do garnka i zagotować . Marchewkę , pietruszkę i mięso z udka kroimy w kostkę a pieczarki obieramy , trzemy na tarce o dużych oczkach . 
Do gotującego rosołu dodajemy pieczarki i gotujemy chwilę około 10 minut . Po tym czasie dodajemy resztę warzyw i mięso . Doprawiamy do smaku przyprawami . Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki . 

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 

25 czerwca 2022

Zupa ajlauf

Zupa ajlauf nazwa pochodzi z gwary Śląskiej a po polsku zupa z lanymi kluskami a w moim rodzinnym domu zupa z jajcem i to moja ulubiona zupa . Mimo że robię dobra zupę ale od mojej mamusi smakuje mi najlepiej :) .


2 litry czystego rosołu 
2 ugotowane marchewki 
1 ugotowana pietruszka 
1 ugotowane udko 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 jajka 
3 łyżki mąki pszennej/żytniej
przyprawy - pieprz , sól , Vegeta 
 
Czysty rosół przelewamy do garnka i zagotować . Marchewkę , pietruszkę i mięso kroimy w kostkę . 
 
 
Do osobnego garnka wbijamy 3 jajka , dodajemy około 3 łyżki 
mąki ( można mniej ) dokładnie mieszamy by nie było grudek 
i konsystencji dość gęstej ale na tyle lejącą by fajnie się wylewała do garnka . Ciasto powoli wlewamy do gotującego rosołu i energicznie mieszamy , zmniejszamy gaz , gotujemy około 5 minut . Po tym czasie dodajemy warzywa , natkę pietruszki i mięso . Gotujemy około 15 na małym ogniu na sam konie doprawiamy do smaku  .

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ;