11 września 2022

Tarta z prażonymi jabłkami


3 szklanki mąki pszennej 
3 jajka 
1/2 szklanki cukru 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 płaskie łyżki śmietany 18%
150 g masła 82 %
1/2 łyżeczki skórki z cytryny 
900 g prażonych jabłek 

cukier puder - do dekoracji 

Suche składniki łączymy razem z masłem do momentu uzyskania , tak zwanej kruszonkę . Po tym czasie dodajemy śmietanę , 
jajka , zagniatamy szybko i energicznie na jednolite ciasto . Powinno mieć lekko klejąca konsystencję (jeżeli jest zbyt kleiste możemy dodać odrobinę mąki) . 


Ciasto zawijamy w folie spożywczą i pozostawiany w lodówce na około minimum 30 minut .  Po upływie czasu , pozostawiamy odrobine ciasta na kruszonkę a pozostałą część rozwałkujemy na grubość około pół centymetra , wyklejamy wysmarowaną masłem
i oprószoną bułką tartą formę . 
Na kuć widelce w kilku miejscach . 


Na przygotowany spód wykładamy jabłka (przepis poniżej) .


Wierzch ciasta dekorujemy kruszonka (jeśli lubimy się bawić możemy powycinać zabawne wzorki) . 


Pieczemy w 200 ° C przez około 1 godzinę . Po upieczeniu studzimy 
w formie na sitku . 
Dopiero po wystudzeniu wyciągamy z formy i posypać cukrem pudrem . 




Gotową tarte możemy podawać na ciepło lub zimno . 

Przepis na prażone jabłka znajdziecie w linku ; 



05 września 2022

Kapusta kiszona z leśnymi grzybkami - wigilijna

Kapusta która gości na naszym wigilijnym stole , na którą czeka sie cały rok i smakuje w ten dzień wyjątkowo . Ale co zrobić jak najdzie na nia smak we wrześniu i się nie umiesz doczekać ...
Oczywiście moja teściowa to mój nauczyciel , ale to i tak nie byłam bym sobą jak bym nie dała coś od siebie .


400 g kiszonej kapusty 
1 marchewka 
60 g suszonych grzybów
1 średnia cebula 
4 łyżki smalcu
mała szczypta gałki muszkatołowej , mielonego kminku 
przyprawy - sól, pieprz, maggi, vegeta, 

Grzyby suszone moczymy około w zimnej wody około 8 godzin (najlepiej całą noc) . Po upływie tego czasu do grzybków dodajemy liść laurowy i gotujemy około 10 minut  . 
Kapustę płuczemy (jeżeli mamy mocno kwaśną)  przekładamy do garnka , marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach , zagotowujemy , dokładamy obgotowane grzyby i gotujemy około 20 do 30 minut . Gotujemy do miękkości kapusty i grzybów . Między czasie kroimy cebule w drobną kosteczkę , smalec roztapiamy w małym garnku . 
Gdy kapustę z grzybkami mamy miękką odcedzamy (pozostawiamy trochę wody na dnie garnka) , dodajemy cebulę i zalewamy to gorącym roztopionym smalcem . Doprawiamy gałka muszkatołowa , kminkiem mielonym oraz przyprawami do smaku . 


01 września 2022

Karkówka w leśnych grzybach

Sezon grzybkowy w pełni wiec grzechem by było gdyby nie skorzystać z darów natury . 


500 g karkówki 
2 średnie cebule
6 średnich leśnych grzybków 
2 łyżki musztardy 
2 łyżki margaryny 
1 łyżka posiekanego koperku 
1 liść laurowy 
przyprawa do mięsa (Knorr) 
przyprawy - sól , majeranek , kolorowy pieprz , papryka słodka 

Mięso myjemy i kroimy na dwa plastry , oprószamy 
przyprawami , smarujemy z obu stron musztarda . Przekładamy do głębokiej patelni i obsmażamy na margarynie do zamknięcia mięsa 
(tak by ładnie było przysmażone) . 


Następnie dodajemy do całości cebulę , grzyby pokrojone w plasterki oraz liść laurowy , parę kulek pieprzu kolorowego i podlewamy niewielką ilością wody . Dusimy około 30 minut pod przykryciem , by na koniec duszenia było bardzo mało wody (prawie w cale) . 
Na sam koniec dodajemy posiekany koperek . 

Gotowe mięso podajemy z ziemniakami , kluskami śląskimi albo z ulubionymi dodatkami .


Oto kilka zdjęć z mojego udanego grzybobranie 😁