29 września 2022

Śledź po cygańsku


500 g śledzia matiasów 
4 ogórki konserwowe 
1 duża czerwona cebula 
3 łyżeczki ostrej musztardy sarepskiej  
120 g ketchup łagodnego 
2 łyżki oleju 
szczypta ostrej papryki
szczypta pieprzu 
mała łyżeczka posiekanej natki pietruszki 

Śledzia moczymy w wodzie około 3 godziny , dość często wymieniając wodę (według naszego gustu) .
Po wymoczeniu śledzia ocieramy delikatnie ręcznikiem papierowy 
i kroimy w paseczki około 1.5 cm szerokości . Cebule , ogórek kroimy w kostkę . 
Wszystko przekładamy do jednej miski dodajemy przyprawy oraz ketchup , musztardę , olej . Wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku .


Gotowego śledzia posypujemy natka pietruszki i wkładamy do lodówki na kilka godzin , aby się przegryzł . 

Śledzia podajemy ze świeżym pieczywem , ja osobiście jem jako sałatkę na śniadanie z plackiem tortellini . 


24 września 2022

Maczki z marmoladą


300 g mąki pszennej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżka cukru 
1 łyżka cukru waniliowego 
100 g masła
80 g margaryny (Palma z murzynkiem)
1 jajko 
50 g suchego maku 

DODATKOWO 
marmolada - do przekładania 
czekolada - do dekoracji 

Wszystkie składniki dobrze wyrobić , schłodzić przez minimum 
1 godzinę w lodówce . Następnie rozwałkować na grubość około 
2 cm wyciąć foremką dowolny kształt (u mnie okrąg z falbanką o średnicy 3 cm) . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 do 12 minut w 180 °C 
do zrumienienia  . 



Upieczone ciasteczka pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia 
(ja pozostawiam na całą noc) .
Po wystygnięciu na połowę ciasteczek nakładamy marmoladę 
a drugą połową je przykrywam i delikatnie dociskamy palcem . Czekoladę roztapiamy tak by była jednolicie płynna i polewamy jedną stronę naszych gotowych ciasteczek .


Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku
do około 2 tygodnie . (jak się uda bo u mnie to po kilku dniach ich nie ma) .

19 września 2022

Sałatka z makaronem łezkowym i kurczakiem


250 g drobnego makaronu " łezki " 
1 ogórek szklarniowy 
1 pierś z kurczaka 
1 sos sałatkowy koperkowy 
1 łyżka posiekanego koperku 
olej 
2 łyżki majonezu 
300 ml rosołu 
przyprawy - sól , pieprz 

Makaron gotujemy we wrzącej , osolonej i z odrobiną oleju wodzie około 4 minuty . Odcedzamy i przelewamy zimną wodą , następnie odstawiamy do przestygnięcia . Pierś z kurczaka gotujemy 
rosole (można zastąpić kostką rosołową) około 40 minut , po ugotowaniu studzimy i kroimy z kostkę  .
Ogórka obieramy , wydrążamy środek i kroimy w drobną kosteczkę . 
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski , dodajemy
przyprawy , koperek .


Do całości dokładamy majonez i doprawiamy do smaku pieprzem . Gotową sałatkę pozostawiamy do przegryzienia .