01 listopada 2022

Grzyby w ketchupie


Około 2 kg grzybów leśnych 
1/2 szklanki octu 10% 
1/2 szklanki oleju 
1 szklanka pikantnego ketchupu 
1 łyżka soli 
4 średnie cebule 
4 łyżki cukru 
6 kulek ziela angielskiego 
3 liście laurowe 
pół szklanki żurawiny (można mniej) 

Leśne grzyby obieramy i kroimy zależy od wielkości na cztery lub sześć kawałków . Następnie przekładamy do garnka i obgotowujemy w osolonej wodzie około 40 minut . Po tym czasie odcedzamy grzyby na sicie . 


Cebule obieramy i kroimy w piórka , odkładamy na bok . W między czasie z podanych składników bez cebuli mieszamy zalewę , którą trzeba zagotować . Po zagotowaniu dodajemy cebule i ponownie zagotowujemy . Do przestudzonej zalewy dokładamy grzyby 
i dokładnie mieszamy . 

  

Po czym nakładamy do słoików . Pasteryzujemy od zagotowania 
około 15 - 20 minut . Pozostawiamy w garnku do 
całkowitego wystygnięcia .



Gotowe grzybki pozostawiamy na około tydzień do przegryzienia . Wspaniale smakują jako przekąska podczas domówki . 
 
Kilka zdjęć z leśnej wyprawy 


 

29 października 2022

Kapustka kiszona z boczkiem


1/2 kg kiszonej kapusty 
1 marchewka 
1 średnia cebula 
300 g wędzonego boczku 
3 łyżki smalcu z boczkiem 
malutka szczypta ostrej papryki 
1 łyżka posiekanego koperku 
pieprz czarny 

Kapustę kiszona przekładamy do garnka (możemy wypłukać jeśli wolimy mniej kwaśna) . Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce 
o dużych oczkach , dokładamy ją do kapusty i gotujemy 
do miękkości .
Między czasie roztapiamy smalec z boczkiem  i kroimy w drobną kostkę cebulę  .


Miękką i gotową kapustę odcedzamy lecz pozostawiamy na dnie odrobinę wody . Do niej przekładamy cebule polewamy ją gorącym smalcem dodajemy posiekany koperek i doprawiamy 
do smaku pieprzem. 

 

24 października 2022

Smażone grzybki


Około 3 kg leśnych grzybów 
2 duże cebule 
2 warzywne kostki rosołowe 
2 liście laurowe 
4 ziarna ziela angielskiego 
4 łyżki margaryny (Palma z murzynkiem) 
przyprawy - sól , pieprz czarny , Vegeta , maggi 

Grzyby obieramy i kroimy na mniejsze kawałki . 
Cebulę obieramy , rozdrabniamy w drobną kosteczkę , podsmażamy na margarynie na lekko złoty kolor następnie dodajemy grzyby , liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy . 


Smażymy do odparowania wody około 30 minut . Ponownie doprawiamy do smaku . 


Gotowe grzybki przekładamy do słoików .
Pasteryzujemy na średnim ogniu około 30 minut od zagotowania . 


Gotowe grzybami są idealne do sosu , jajecznic a nawet mięs .