08 listopada 2022

Biszkoptowa szarlotka z gruszkami


  BISZKOPT
6 jajek
1 szklanka cukru
1 1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli

  MASA JABŁKOWO-GRUSZKOWA 
1,2 kg lekko kwaśnych jabłek 
0,8 kg słodkich gruszek
3 łyżki soku z cytryny 
4 łyżeczki cynamonu 
1 galaretka przeźroczysta np.: winogronowa 
1 galaretka gruszkowa (można 2 przeźroczyste)

Biszkopt .: Mąki (pszenna +ziemniaczaną) oraz proszek przesiewamy przez sitko do miseczki . Jajka miksujemy razem ze szczyptą soli na jednolitą i jasną masę . Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier , aż masa będzie gęsta i lśniąca . W kilku porcjach dodajemy naprzemiennie suche składniki razem z olejem . Pod koniec delikatnie wlewamy sok z cytryny i mieszamy szpatułką do połączenia się składników .  


Dno formy (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia wylewamy do formy gotowe ciasto i pieczemy w temperaturze  175 ºC  przez około 40 minut . 


Po wyciągnięciu z piekarnika biszkopt wyciągamy z formy a po całkowitym , wystudzeniu przekrawamy na pół tak by powstały dwa równe blaty . 


Masa jabłkowo-gruszkowa.: Jabłka , gruszki obieramy i kroimy 
w niedużą kosteczkę (jabłka i gruszki osobno) . Jabłka przekładamy do rondelka , dodajemy sok z cytryny oraz cynamon , dusimy do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać wtedy dokładamy 
gruszki , dusimy około 5 minut (tak by gruszki był lekko miękkie) . 
Zdejmujemy z ognia i do ciepłych owoców dodajemy galaretkę 
w proszku , mieszamy do rozpuszczenia . Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia . 
Wykładamy na blat biszkoptu (na przekrajaną cześć biszkoptu)  ,
przykrywamy drugim (również przekrojoną częścią) .  


Wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka godzin lub całą noc . Po upływie tego czasu gotową szarlotkę posypujemy samym cukrem pudrem lub cukier puder + cynamon . 

05 listopada 2022

Zupa kalafiorowa


2 litry rosołu czystego 
1 średni kalafior 
3 marchewki 
2 pietruszki 
1/4 korzenia selera 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
1 mała por
mała szczypta gałki muszkatołowej 
Przyprawy - sól , pieprz , maggi , Vegeta natur , 

Wywar przelewany do garnka , dodajemy do niego por pokrojoną 
w plasterki oraz obraną , pokrojoną w kostkę marchewkę , pietruszkę , seler gotujemy około 10 minut . Po upływie tego czasu dodajemy rozdrabniamy na drobne różyczki kalafior i gotuję do miękkości . 


Dokładamy posiekana natkę pietruszki i doprawiamy do smaku . Gotujemy od uzyskania wrzenia około 5 minut . 

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 


02 listopada 2022

Surówka Krystyny

Na blogu to już goszczą przepisy od moich bliskich i przyjaciół ale dziś zawędrowałam do przepiśnika mojej cioci Krystyny dla tego też nazwa taka a nie inna . 


3 kg kapusty białej 
2 duże papryki
3 marchewki 
6 ogórków gruntowych 
3 cebule
3 kwaśne jabłka 

 ZALEWA 
3 litry zimnej wody
1/2 l octu 10% 
3 liście laurowe 
5 kulek ziela angielskiego 
5 łyżek cukru 
3 łyżki soli 

Kapustę szatkujemy , przekładamy do miski . Paprykę i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę , dokładamy do kapusty . Marchew i jabłko trzemy na tarce o dużych oczka a ogórka na tarce do mizerii również dokładamy do miski z kapustą . 


Składniki na zalewę przekładamy do garnka zagotowujemy , dokładamy do niej kapustę z warzywami , mieszamy i gotujemy około 20 minut .
Ciepła kapustę z zalewą przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania się wody .


Zagotowaną kapustę pozostawiamy w garnku do całkowitego wystygnięcia .