28 listopada 2022

Zupa ogonowa z mięsem mielonym i warzywami


500 g mięsa mielonego wieprzowego 
4 duże cebule 
1 mały słoik papryki konserwowej 
1 puszka pomidorów krojonych 
4 ogórki konserwowe 
50 ml ketchupu pikantnego 
5 plastrów ananasa
1 zupa ogonowa 
1 mała puszka kukurydzy 
1 mały słoik pieczarek marynowanych 
3 łyżki śmietany 30 % 
1/4 szklanki soku z ananasa 
olej rzepakowy 
1/2 l zimnej wody 
przyprawy - do mięsa (Knorr) papryka ostra , pieprz czarny , 
tymianek , sól , maggi , Vegeta ,  

Cebulę obieramy i kroimy w piórka , podsmażamy na oleju a po chwili dodajemy mięso mielone i smażymy do stracenia surowości . 


Paprykę konserwową kroimy w paski , ogórka i ananasa w kostkę , 
pieczarki w pół lub na 4 części .
Wszystkie warzywa i ananas przekładamy do mięsa z cebulą , zalewamy zupą wymieszaną w wodzie , dodajemy ketchup 
i zagotowujemy . Po zagotowaniu doprawiamy do smaku przyprawami . 


Na sam koniec dolewamy sok z ananasa (możemy dodać trochę wody z ogórków jeżeli zupa będzie nam za słodka) do zabielenia śmietanę 30 % ponownie zagotujemy i możemy ponownie doprawić do smaku .

Taką zupę przygotowujemy około godzinę do dwóch żeby miała czas się przegryź , podajemy z chlebem lub bagietką z masłem . 

25 listopada 2022

Ciasto kokos i jabłko z kompotu


   BISZKOPT
5 jajek 
5 łyżek cukru 
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

  BUDYŃ JABŁKOWY 
53 g proszku budyniowego - waniliowego 
1/2 l kompotu jabłkowego 

  KOKOS
200 g masła 
150 g cukru
200 g wiórek kokosowych 
1 jajko  

  DODATKOWO 
2 słoiki kompotu jabłkowego 

Biszkopt .: Jajka ubijamy z cukrem na jasny puch . Na koniec mieszając łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy około 30 minut w 170 °C .
Na wystudzony biszkopt wykładamy odsączone z kompotu jabłka pokrojone w plastry lub kostkę . 


 Na warstwę jabłkową wykładamy ciepły budyń , który gotujemy według przepisu na opakowania . 
Budyń .: 1/2 l kompotu wlewamy do garnka dodajemy cukier , trochę odlewamy do szklanki w której mieszamy sypki budyń , resztę zagotowujemy , wlewamy rozmieszany proszek budyniowy i gotujemy do momentu zgęstnienia .


Na wyłożony i wyrównany budyń wykładamy kokos .
Kokos .: Masło roztapiamy wraz z cukrem mieszamy do lekkiego roztopienia cukru i dodajemy wiórki kokosowe , smażymy do lekkiego ze złocenia wiórków kokosowych . Na koniec w osobnej misce ubijamy jajko do którego dokładamy przestudzony kokos i łączymy razem . 

Gotowe ciasto składamy następująco .: 
biszkopt -> jabłka -> budyń jabłkowy -> kokos . 
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 °C przez około 20 minut do ze złocenia kokosu .



Po upieczeniu ciasto studzimy i pozostawiamy około 6 do 8 godzin do scalenia się warstw .


22 listopada 2022

Peklowana szynka pieczona


 NA MIĘSO PEKLOWANE
1 kg szynki 
1/2 l wody zimnej 
20 g soli peklującej 

 NA PIECZEŃ
1 cebula 
kilka suszonych grzybków 
3 ziarna ziela angielskiego 
6 ziaren pieprzu czarnego
2 małe liście laurowe 
80 g margaryny (Palma z murzynkiem) 
zimna woda 
Przyprawa do mięsa (Knorr) 
przyprawy - pieprz , maggi , mielone ziele angielskie , papryka słodka , 
majeranek , oregano , mielona kolendra 

Szynkę dokładnie myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym . Następnie przekładamy do naczynia 
( które się nie utlenia np. plastyk ) w której będzie peklowane . 
Wodę z solą peklującą dokładnie mieszamy . Gdy nie używamy strzykawki to zalewamy mięso solanką i odstawiamy 
w pomieszczenie z temperaturą pokojową na 12 do 24 godziny . Jeżeli używamy strzykawki to naszykujemy do wewnątrz mięsa wodą solankową w proporcji 10 % wagi mięsa i również odkładamy 
w pomieszczenia z temperaturą pokojową na 12 godzin . 


Mięso z użyciem strzykawki jest dokładniej prze peklowane niżeli mięso peklowane bez ale nie przeszkadza to przy pieczeniu . 
Po 12 lub 24 godzina wyjmujemy mięso z solanki ( nie myjemy !! ) , następnie kroimy w około 3 cm plastry .


Gotową i pokrojoną w plastry szynkę oprószamy przyprawami , obsmażamy na margarynie na złoty kolor z obu stron . Na sam koniec podlewamy mięso wodą ( tyle by mięso było zakryte a nie pływało ) .
Dodajemy cebulę , grzybki , ziarna , liść laurowy i tak przygotowane mięso dusimy około 40 minut do 1 godziny . 


Gotowe mięso podajemy z ulubionymi dodatkami , kluskami , ziemniakami , surówką lub czerwoną kapustą na ciepło ( przepis na kapustę znajdziecie na blogu , zakładka dodatki  ' na ciepło ' )