15 kwietnia 2023

Karkówka niedzielna


około 1 1/2 kg karkówki 
1 cebula 
2 małe ogórki kiszone 
2 małe liście laurowe 
2 kulki ziela angielskiego 
6 kulek pieprzu 
olej 
przyprawa do mięs (Knorr) 
przyprawy - majeranek , gałka muszkatołowa , papryka słodka , pieprz czarny 

Mięso myjemy i przekładamy do naczynia w którym będziemy piec . ( takie które można włożyć do piekarnika ) . Dokładnie oprószamy przyprawami i polewamy olejem by mięso nie wyschło . Ogórka i cebule kroimy w grube plastry obkładamy mięso , następnie dokładamy ziele angielskie , liść laurowy i pieprz czarny . 


Tak przygotowane mięso pozostawiamy na około 12 godzin do przegryzienia w zimne miejsce . 
Po upływie tego czasu mięso wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut następnie mięso obracamy i podlewamy niewielką ilością woda i pieczemy kolejne półtorej godziny w 170 - 180 °C . Po upieczeniu pozostawiamy mięso na około 10 minut by łatwo się kroiło i nie uciekły nam wszystkie smaki . 
 

10 kwietnia 2023

Pasta z twarogiem i jajkiem



200 g twarożku Grandi
2 małe jajka 
4 rzodkiewki 
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 
pieprz 

Jajka gotujemy na twardo i studzimy . Twarożek przekładamy do miski dodajemy starte na tarce o dużych oczkach rzodkiewki oraz zimne jajko ( można użyć krajaczki do warzyw ) . Doprawiamy do smaku pieprz dokładamy szczypiorek i dokładnie mieszamy . 
Pastę spożywamy od razu po zrobieniu . 



06 kwietnia 2023

Roladki z polędwicy ze szpinakiem i marchwią



1 polędwica wieprzowa 
6 kostek szpinaku rozdropnionego 
2 łyżki śmietanki 18 %
1 ząbek czosnku 
1 przyprawa do wieprzowiny ( knorr ) 
1 mała marchewka 
olej 
1/2 serka pleśniowego 
przyprawy - gałka muszkatałowa , pieprz , 

Szpinak romrazamy i sażymy na oleju dodając do niego czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz i gałkę muszkatałową . Smażymy do odparowania wody .
Polędwice ( u mnie około 1/2 kg i wyszły ładne 2 roladki ) kroimy na pół i rościnamy po środku tak by wyszedł nam kotlet . Posypujey przyprawą do mięs . 
Na gotowy kotlet nakładamy ze 2 do 3 łyżki szpinaku i rozprowadzamy po całości . Na szpinak układamy kawałek marchewki oraz ze 2 grubsze plasterki sera i ciasno zwinamy .


Gotowe , zwinięte roladki przekładamy do żaroodpornego pojemnika wyścielonego papierem do pieczenia i wkładamy w chłodne miejsce na około 30 minut . 

Po upływie tego czasu roladki przekładamy do piekarnika nakrywamy papierem do pieczenia i pieczemy około pół godziny w 200 C z termoobiegiem ( lub 170 C bez termoobiegu ) następnie przez kolejne pół godziny pieczemy w 150 C opcja gór-dół . 

Po upieczeniu roladki od razu możemy podawać .