11 sierpnia 2023

Wrap z rukolą i kurczakiem w sezamie



3 pojedyncze piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki białego pieprzu
1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
szczypta curry 
szczypta ostrej papryki
3 placki tortilli 
30 g rukoli 
1 pomidor czerwony 
9 plastrów ogórka zielonego
5 jajek 
1 łyżeczka masła 
1 łyżeczka czarnuszki
przyprawy - sól , pieprz biały , 

  DO PANIEROWANIA 
mąka pszenna 
2-3 jajka 
bułka tarta wymiesza z sezamem 

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki dodajemy przyprawy ( słodka papryka , tymianek , biały pieprz , przyprawa do kurczaka , curry i ostrą paprykę ) . Pozostawiamy na około 30 minut do przegryzienia . Po upływie czasu panierujemy w podwójnej panierce ( mąka , rozbełtanym jajkiem i bułka tarta z sezamem ) . Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku , temperatura 180 ° około 40 minut po 20 minutach kurczaka obracamy i pieczemy na złoty kolor . 

 

 Upieczone wyciągamy i pozostawiamy do przestygnięcia . W międzyczasie gdy studzimy kurczaka przygotowujemy jajecznicę z 5 jaj na maśle , przyprawiamy solą , pieprzem i posypuję czarnuszką . 
 Gdy mamy przestudzenego kurczaka i gotową jajecznicę , przystępujemy do składania naszego wrap . 
 Podpieczony placek tortilla na to układamy rukolę , kurczaka , jajecznicę z czarnuszką .

 

Następnie układamy resztę warzyw pokrojonych w plastry . 


Gdy mamy już wszystko ułożone zwijamy ciasno wrapa ( najpierw 1/3 dołu a później boki i owijamy w folię aluminiową ) . 


05 sierpnia 2023

Grillowana pierś z kurczaka


4 pojedyncze piersi z kurczaka 
przyprawy - tymianek , pieprz biały , słodka papryka , suszony czosnek , curry , sól 

Pierś z kurczaka posypujemy solą i pozostawiamy na około 12 godzin w chłodnym miejscu . Następnie opruszamy delikatnie przyprawami 
( z jednej strony wszystkimi przyprawy a z drugiej tylko słodka papryka , pieprzem
i curry ) . Pierś grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu na ładny złoty kolor z obu stron około 30 minut . 

21 lipca 2023

Ogórki kanapkowe


2 kg ogórków gruntowych średniej wielkości

  ZALEWA
3 szklanki ziemnej wody
2 1/2 szklanki octu 10%
2 1/2 szklanki cukru
12 ziaren ziela angielskiego
2 małe łyżki pieprzu czarnego 
2 małe łyżki gorczycy
1 duża kopiasta łyżka soli
1  duża łyżka łyżka curry 

Ogórki myjemy i moczymy około 2 godziny w zimnej wodzie . 
Po upływie tego czasu ogórki kroimy w plastry wzdłuż ogórka . 


Pocięte ogórki układamy ciasno w słoiczki .


Po ułożeniu ogórków w słoiki, gotujemy zalewę .

Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka ( najlepiej do takiego który nam nie szkoda jak za farbuje curry ) , zagotowujemy 
i gotujemy pod przykryciem około 5 do 8 minut . 
Gotową , jeszcze ciepłą ( najlepiej ) i przecedzona przez sitko zalewa zalewany ogórki ( jeżeli braknie nam zalewy nie martwimy się tylko dolewamy odrobinę przegotowanej wody , nic się nie stanie ) . 


Gotowe ogórki zakręcamy mocno , pasteryzujemy w garnku na 3/4 wysokości słoika i wyścielonym dnem ( jeżeli zalewali ciepła zalewa to do garnka wlewamy ciepła wodę a jeżeli zimna to zimną ) od zagotowania około 15 do 20 minut . 

Ogórki najlepiej smakują po około 2 do 3 dniach .  
Idealny dodatek do kanapek , burgerów . 

Z tej porcji wyszło mi 9 słoików 0.5 litra .