09 listopada 2023

Sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem konserwowym


250 g śledzia w oleju
3 jajka 
1 duży ogórek konserwowy
2 łyżki szczypiorku 
1 duża łyżka majonezu 
Pieprz

Śledzia płuczemy i moczymy chwilę w wodzie . Po upływie tego czasu śledzia kroimy w załóż na pół i w plasterki . Jajka kroimy w średnia kostkę . Ogórka w drobną kostkę . Szczypiorek drobno siekamy . Wszystko przekładamy do jednej miski . 


Do śledzia z dodatkami dodajemy majonez i pieprz do smaku , dokładnie mieszamy . 
Gotową sałatkę schłodzić przed podaniem . 

04 listopada 2023

Sosik z leśnych grzybów


około 1/2 kg leśnych grzybach
1/4 kostki masła
1 duża cebula 
300 ml zimnej wody 
2 małe łyżki mąki 
1 łyżka śmietany 18 %
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
przyprawy - sól , pieprz biały , maggi 

Leśne grzyby kroimy w plasterki . Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę . W garnku rozstawiamy masło , dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor . Dokładamy surowe leśne grzyby , mieszamy 
i smażymy około 30 minut od czasu do czasu mieszając . 


W osobnym naczyniu mieszamy mąkę , śmietanę i wodę . Gdy grzyby mamy usmażone i miękkie dodajemy zawiesinę z wody 
i mąki z dodatkiem śmietany . Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami i posypujemy natką pietruszki . 

Gotowy sos podajemy z kaszą jęczmienną , kaszą kuskus , ziemniakami czy z dodatkiem mięsnym . 


Grzybobranie 2023 

 

25 października 2023

Polędwica w sosie z leśnych grzybów



Około 1/2 kg polędwicy 
1 duża cebula 
500 ml wywaru 
300 g ugotowanych leśnych grzybów 
1 garść suszonych leśnych grzybów 
1 liść laurowy 
1 duża łyżka śmietany 18 %
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 
mąka pszenna 
olej 3  ziarna ( Kujawski ) 
przyprawy - sól , pieprz , gałka muszkatołowa 

Polędwicę kroimy na plastry o grubości około 2 cm , delikatnie dociskamy dłonią ( delikatnie rozbić ) , następnie posypujemy solą i pieprzem z obu stron . Tak przygotowaną poledwicę pozostawiamy na około 10 minut . Po upływie tego czasu obtaczamy z obu stron mąką pszenną . 


Gdy polędwice mamy obtoczoną w mące obsmażamy z obu stron na niewielkiej ilości i dobrze rozgrzanym oleju . 


Do obsmażonej polędwicy dorzucamy obraną i pokrojoną w pół plasterki cebule i chwilę smażymy , następnie dodajemy grzyby ( gotowane i suszone ) oraz liść laurowy . Smażymy kilka minut . 


Do mięsa z cebulą i grzybami dolewamy wywar ( u mnie wywar z domowej kostki rosołowej ) zagotowujemy , następnie dusimy 30 minut pod przykryciem na małym ogniu . 


Po upływie czasu , gdy dusiła się nam polędwica , ściągamy z ognia , dokładamy łyżkę śmietany i szybko , energicznie mieszamy . Chwilę , dosłownie 10 minut gotujemy , doprawiamy do smaku solą , pieprzem i dużą szczypta gałki muszkatołowej a pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki . 



Gotowe danie idealnie pasuje z kaszą kuskus , puree z ziemniaków czy domowymi śląskimi kluskami .
Link do klusek poniżej ;
Ciemne kluski śląskie